Parmakların Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Parmakların Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Parmakların Şişmesi

Parmaklarda şişme birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Parmak şişmesi, enfeksiyon, eklem sıvısı birikimi veya diğer anormal durumların işareti olabilir. Bu durum, ciddi enfeksiyonlar, travma ve diğer sağlık sorunları sonucu oluşabilir. Özellikle kadınlarda, adet öncesi sendromu ve hamilelik sırasında fazla sıvı birikimi nedeniyle parmaklarda şişme görülebilir.

Parmak şişmesi, tek bir parmak veya tüm parmakların şişmesine bağlı olarak durumun ciddiyeti hakkında bilgi verebilir. Tek parmaktaki şişlikler genellikle enfeksiyon, travma veya artrit gibi nedenlerden kaynaklanır. Parmak şişmesi ciddi bir enfeksiyona bağlı olabileceğinden, sürekli olarak tekrarlıyorsa mutlaka bir uzman doktora başvurarak nedeninin öğrenilmesi gerekir.

Parmak Şişmesi Neden Olur?

  • Enfeksiyon: Parmaklardaki açık yaralar gibi durumlar, yaranın mikrop kapması ile enfeksiyon oluşabilir. Küçük bir çizik bile enfeksiyona neden olabilir.
  • Zayıf Kan Dolaşımı: Yüksek veya dengesiz kan basıncı ve kolesterol gibi sebepler nedeniyle kalpten akciğerlere gitmek üzere çıkan kanın yüksek basınçla pompalanması, dolaşım sistemindeki kanın vücuda daha hızlı yayılmasına neden olur. Bu durum, özellikle parmaklarda basınç oluşmasına yol açar. Ellerde üşüme ve parmaklarda şişme görülebilir çünkü parmaklara gelen kan yüksek basınçla gelir ve geri dönmez, bu da sıvının birikmesine ve bölgenin şişmesine neden olur.
  • Alerjik Tepki: Vücut, yabancı maddelere karşı alerjik tepki gösterdiğinde, kana histamin salgılar. Bu durum, sıvıların birikmesine ve parmakların şişmesine neden olabilir. Alerji durumlarında antiseptikler kullanılabilir.
  • Fazla Kilo: Fazla kilolar, lenf sisteminde değişikliklere sebep olur ve bu da el ve ayaklarda sıvı birikmesine neden olur, sonuç olarak parmaklar şişer.
  • Romatizma: Eklemlerin ve kıkırdak dokuların yaşlanması ve yıpranması genellikle önce parmaklarda görülür. Aniden parmaklarda kızarıklık ve şişme meydana gelebilir. Özellikle sabahları oldukça acı vericidir, bu durumda parmaklar sertleşir, kramp girer ve hareket ettirmek güçleşir.
  • İncinmeler: İncinmeler, doku içinden veya fiziksel zorlamadan dolayı olabilir.

Parmak Şişmesi Tedavisi

Öncelikle parmak şişmesinin nedeni öğrenilmelidir. Ciddi bir sorundan kaynaklanmıyorsa, yapılabilecek tedaviler şunlardır:

  • Buz Uygulaması: Şişen bölgeye buz uygulamak, ağrıyı hafifletir ve şişliği azaltır. Ellerinizi dinlendirin ve şişen bölgeye buz kullanın.
  • Elastik Bandaj: Parmak şişmesi olan bölgeyi elastik bir bandajla sararak, ancak çok sıkı olmamasına dikkat ederek kan dolaşımının devam etmesini sağlayın. Elastik sargı bezi çok sıkı sarılırsa morluk ve şişlikler artabilir.

Parmak şişmesi açık yaralardan kaynaklanıyorsa, yaranın iyileşme sürecinde kendiliğinden geçecektir. Kısa sürede geçmemişse, mikrop kapma ve iltihaplanma söz konusu olabilir. Bu durumda, doktora başvurarak profesyonel yardım alınması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kas Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kas Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diş Eti Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Elde Damar Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Elde Damar Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi