Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik Şişmesi

Bademcik şişmesi, günümüzde en çok çocuklarda karşılaşılan bir problemdir. Son derece yaygın bir şekilde görülen bu durum, bazı insanlarda kronik bir hal alarak sık sık tekrarlayabilir. Şişen bademcikler, genellikle soğuktan ve enfeksiyonlardan etkilenerek iltihaplanma nedeniyle oluşur. Bu durumun en çok çocuklarda görülmesinin nedeni ise çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıf olması ve vücudun bademciklerde biriken enfeksiyonları etkili bir şekilde öldürememesidir.

Bademciklerin Rolü ve Önemi

Bademcikler, boğazın iki tarafında bulunan ve vücuda giren enfeksiyonların tutulmasını sağlayan lenf dokularıdır. Günümüzde insanların %45'inde küçüklükte alınmış olan bademcikler, birçok kişide kronik bir şekilde şişme etkileri gösterebilir. Bu nedenle birçok kişi daha küçük yaşlarda bademciklerini cerrahi operasyonlarla aldırmaktadır. Ancak bademciklerin alınması, insan sağlığı açısından önerilmeyen bir durumdur. Yine de, kişinin vücut sağlığı için tıbbi olarak gerek duyuluyorsa bademcikler alınmalıdır. İnsan vücudunun bir savunma sistemi olan bademciklerin elden geldiğince korunması önemlidir.

Bademcik Şişmesinin Belirtileri

Bademcik şişmesi, insanlarda yaygın olarak bazı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu belirtiler hastalığın ilerleyişine bağlı olarak artış veya azalış gösterebilir. Eğer belirtiler tam olarak ortaya çıkarsa, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Eğer bu belirtiler meydana geliyorsa, öncelikle tıbbi olarak teşhis konulmalıdır. Aksi durumda herhangi bir tedavi yapılmamalıdır.

  • Boğaz ağrıları: Bademcik şişmesinin en büyük belirtisi boğazda meydana gelen ağrılardır. Bu ağrılar normal zamanlarda ortaya çıkmasa bile kişi her yutkunduğunda şiddetli bir ağrı hisseder. Yutkunma sırasında bademcikler daralarak iltihaplı olan bademciklerde ağrı oluşturur. Özellikle çocuklarda bu belirti iştahsızlığa neden olabilir.
  • Yutkunma zorluğu: Herhangi bir şeyi yutarken takılma hissi oluşur. Şişen bademcikler alanı daraltarak yiyeceklerin geçişini zorlaştırır. Bu nedenle bademcik şişmesi olan kişilerin küçük lokmalar alması gerekmektedir.
  • Yüksek ateş: Çocuklarda bademcik şişmesi durumunda meydana gelen bir diğer belirti ise yüksek ateş problemidir. Yüksek ateş, çocuklarda ölümcül tehlikelere bile neden olabilir.
  • Aşırı yorgunluk: Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda aşırı yorgunluğa neden olur. Bu yorgunluk kimi zaman o kadar artar ki kişi ayağa bile kalkamayabilir. Bu nedenle bol bol istirahat etmek önemlidir.
  • Ağız kokusu: Kötü ağız kokusu, boğazdaki enfeksiyonlar ve iltihaplı bademciklerden kaynaklanmaktadır.
  • Boyunda beze şişmesi: Boynun her iki tarafında görülen beze şişmesi, ilerlemiş bademcik şişmesi belirtilerindendir.

Bademcik Şişmesine Karşı Ne Yapılabilir?

Bademcik şişmesi olan kişilerde ilk olarak kesinlikle bir doktor muayenesi gerekmektedir. Doktorunuzun verdiği ilaçlar bademcikteki iltihabın ciddi derecede azalmasını sağlayacaktır. Ayrıca yüksek ateş problemleri de bu ilaçlar sayesinde engellenmiş olacaktır. Bunun haricinde evde yapılabilecek bazı uygulamalar da mevcuttur:

  • Limonlu sıcak su: Günde en az 3 kez limonla karıştırılmış sıcak su içmek, boğazın yumuşamasına ve bademciklerin rahatlamasına yardımcı olur.
  • Tuzlu gargara: Günde en az 3 kez tuzlu suyla gargara yapmak, bademcik şişmesini ciddi bir şekilde azaltır ve boğazdaki enfeksiyonları öldürür.
  • Çemen otuyla gargara: Günde en az iki defa çemen otu ile gargara yapmak, özellikle viral enfeksiyonların ortadan kalkmasını sağlar. Kış aylarında hasta olmasanız bile bu bitkiyi kullanabilirsiniz.

Bademcik Şişmesi Sorununa Bazı Önlemler Nelerdir?

  • Geceleri süt içerek uyumak
  • Bazı bitki çaylarını sık sık tüketmek
  • Sarımsak kullanarak enfeksiyonları öldürmek
  • Ada çayı kullanmak
  • Boğazı çok sıcak tutmak
  • Soğuk su içmekten kaçınmak
  • Bol bol sıcak içecek tüketmek

Bademcik Şişmesi İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Bademcik şişmesi olan kişilerde bu durum sadece bademcik şişmesi olarak devam ediyorsa ve herhangi bir şekilde artış görülmüyorsa doktora gitmek ertelenebilir. Ancak bademcik şişmesiyle birlikte yüksek ateş ve titreme gibi rahatsızlıklar meydana geliyorsa kesinlikle uzman bir doktora gitmek gereklidir. Ayrıca, yutkunamayacak kadar ağrı artmışsa ve kanlı balgam gibi durumlar meydana geliyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sanay

25 Temmuz 2024 Perşembe

ćocuklarımda sık sık bademcik şişmesi yaşanıyor ve her defasında yutkunma zorluğu ve yüksek ateş görüyoruz. Bu durumun kronik hale gelmemesi için bademciklerini alındırmamız gerektir mi? Evde yapabileceğim başka ne gibi önlemler olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sanay,

Bademcik iltihaplanmaları çocuklarda oldukça yaygındır ve bu durum gerçekten rahatsız edici olabilir. Bademciklerin alınması, yani tonsillektomi, sadece belirli durumlarda önerilen bir cerrahi işlemdir. Genellikle yılda 7 veya daha fazla bademcik iltihabı geçiriliyorsa, doktorlar bu seçeneği düşünebilir. Ancak, bu kararı vermeden önce bir kulak burun boğaz uzmanına danışmanız en doğrusudur.

Evde alabileceğiniz bazı önlemler şunlar olabilir:
1. Çocuklarınızın bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı bir diyet uygulayın.
2. Düzenli olarak ellerini yıkamalarını sağlayarak enfeksiyon riskini azaltın.
3. Oda nemlendiricisi kullanarak ortamın nem seviyesini artırabilir ve boğazın kurumasını önleyebilirsiniz.
4. Ilık tuzlu su ile gargara yaptırmak, boğaz ağrılarını hafifletebilir.
5. Bol bol sıvı tüketmelerini sağlayarak boğazlarını nemli tutun.

Yine de en doğru tavsiyeyi alabilmek için bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bacak Şişmesi?

Bacak Şişmesi?

Boyunda Lenf Bezi Şişmesi?

Boyunda Lenf Bezi Şişmesi?

Kol Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kol Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Vajina Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Vajina Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi