Diz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Diz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diz Şişmesi

Diz şişmesi, birçok insanın karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunudur. Bu durum, özellikle çocuklar ve gençlerde sıkça görülür ve genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak, bazı bireylerde 48 saat geçmesine rağmen bir iyileşme görülmez. Bu tür durumlarda, vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmak olası ciddi rahatsızlıkları önleyecektir.

Diz şişmesi, genellikle diz kapağında meydana gelir. Diz kapağı, önemli bir eklem olup, üzerinde barındırdığı yumuşak dokuların hasar görmesiyle bu durum ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, kan ve iltihap gibi sıvıların diz bölgesinde birikmesi, doğrudan diz şişmesine neden olabilir. Diz şişmesi, sadece estetik ya da hacimsel büyümelerle sınırlı kalmaz; aynı zamanda insanlarda şiddetli ağrılara yol açar. Eklem ağrılarının aşırı şiddetli olması, birçok kişinin eğitim hayatında, iş hayatında ve sosyal yaşamında problemler yaşamasına sebep olur.

Diz şişmesi önemsenmediğinde ve tedavi edilmediğinde, zamanla bu bölgelerde bulunan dokular zarar görerek kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle, sorunun çözümü için doktorunuza başvurmanız önemlidir. Diz şişmesi ağrısı, genellikle insanlar dinlenmeye çalıştıklarında ortaya çıkar. Yani, kişi yatağa girdiğinde diz ağrıları başlar ve kişiyi uyutmayacak derecelere gelir. Sabahları da ilk hareketlerin yapılması durumunda diz ağrıları ortaya çıkar. Bazı insanlarda diz şişmesi o kadar şiddetlidir ki, diz bölgesinin şekli bile değişebilir. Bu durum, özellikle kadınlarda kıyafet giyiminde bile etkili olabilir.

Diz Şişmesi Neden Olur?

  • Diz şişmesine neden olan en önemli etkenlerden biri, diz bölgesinde meydana gelen kireçlenmelerdir. Bu durum, özellikle yaşlı ve eklemleri yorulmuş insanlarda ortaya çıkar. Kireçlenme için kullanılan birçok ilaç fayda etmeyebilir ve birçok kişi bu durum için fizik tedavi görür.
  • Ani hareketler ve diz bölgesindeki travmalar, günümüzde görülen diz şişmesi rahatsızlığının en ciddi nedenlerindendir. Birçok kişinin yaşadığı diz şişmesi, halı saha ya da benzeri spor aktiviteleri sırasında diz bölgesinin zarar görmesi nedeniyle oluşur.
  • Diz şişmesi, özellikle gençlerde görülen dizde tendon yırtılması rahatsızlığından dolayı ortaya çıkabilir. Bu durum, insanlarda düşme, koşma ve aşırı yük kaldırma durumlarında meydana gelir. Bu nedenle iş hayatında aşırı ağır yükler kaldırmaktan kaçınmalısınız.
  • Gut hastalığı, ileri yaştaki insanlarda meydana gelen bu hastalık, diz bölgesinin hafif bir şekilde şişmesine ve kızarmasına neden olur. Bu hastalık, diz bölgesinde yanmalara neden olarak kişide etkiler gösterir ve kesinlikle tedavi edilmelidir.
  • Dizde ödem toplanması, önemli bir diz şişmesi nedenidir. Bu durum hem gençlerde hem de yaşlılarda yaygın olarak görülür. Genellikle aşırı kilolu insanlarda ve obezite sorunu olan kişilerde bu nedenden dolayı diz şişmesi meydana gelir.

Diz Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diz şişmesi sorunu olan kişilerin doktor tedavilerini kesinlikle geciktirmemeleri gerekmektedir. Bu nedenle, doğrudan doktorunuzun vereceği ağrı kesici ilaçları kullanarak ağrılarınızı dindirebilirsiniz. Bunun yanı sıra, doktorun verdiği antibiyotikler dizin şişmesine neden olan iltihapların azalmasına da yardımcı olacaktır. Bunların haricinde, sizin de yapabileceğiniz en önemli şey bol bol istirahat etmek ve ekleminizi dinlendirmektir. Bol bol dinlenerek diz şişmesi olan dizinize sürekli soğuk uygulamalar yapın. Bu şekilde oluşacak olan şişliği engelleyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bacak Şişmesi?

Bacak Şişmesi?

Şişme Belirtileri ve Tedavisi

Şişme Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Vajina Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Vajina Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Göz Şişmesi Nasıl Geçer?

Göz Şişmesi Nasıl Geçer?