Ayak Parmağı Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Ayak Parmağı Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Parmağı Şişmesi

Ayak, insan vücudunun en alt kısmında bulunan, yürümeyi ve ayakta durmayı sağlayan bir organdır. Tüm vücudun ağırlığını taşıyan ve bu nedenle de kuvvet olarak yükü üstlenen en önemli organlardan biridir. Ayağın görevlerini tam olarak yerine getirebilmesi için sağlıklı ve kuvvetli bir yapıya sahip olması gerekir. Aksi takdirde ayaklar vücudu taşıma görevini yerine getiremez. Ayak, toplamda 26 adet kemik, birçok bağ ve kaslardan meydana gelir. Ayakta bulunan en büyük kemiklerden biri topuk kemiği iken, en küçük kemikler parmaklarda bulunan kemiklerdir. Parmaklar, ayakların uç kısımlarında bulunan ve günlük hayatta birçok olayda görev alan fonksiyonel organlardır. Ayak parmaklarının en büyük özelliği, yürüme eylemine yardımcı olmasıdır. Ayak parmakları gün içinde en fazla kullanılan organlardan biridir. Bunun yanı sıra günlük hareketlerin çoğu beyin tarafından kaydedilir ve istemsiz bir şekilde beyinden gelen komutlarla otomatik olarak uygulanır. Bu nedenle her türlü dış etkenden etkilenme olasılığı diğer organlara nazaran daha fazladır. Ayak parmağının yapısı incelendiğinde, en dıştan başlayarak sırasıyla cilt, yağ dokusu, kas, kemik ve ligamentler bulunur. Parmakları çalıştıran kas sistemi insan vücudunda iki adettir. Bunlardan herhangi birinin zarar görmesi ya da işlevini yapamaması ayak parmağında bozukluklara yol açar. Bu tür bozuklukların başında ayak parmağı şişmesi yer alır.

Ayak Parmağı Şişmesi Neden Olur?

Ayak parmakları gün içinde en fazla kullanılan organlardan biri olduğu için karşılaşabileceği durumlar oldukça fazladır. Ayak parmağı travmatik durumlarla karşılaşabilecek organların başında yer alır. Yaşanabilecek bu travma çeşitleri ayak parmağının kırılması, çıkması ya da doku zedelenmesi şeklinde olabilir. Parmak kırılmalarına çoğunlukla sporla uğraşan insanlarda çok daha fazla rastlanılsa da, gün içi ayağa uygulanan ters bir hareket bile ayağın kırılmasına neden olabilir. Yaşı ilerlemiş ve kemik erimesi hastalığı olan kişilerde bu duruma daha çok rastlanır. Kemikte yaşanan kırığın en önemli belirtilerinden biri de ayak parmağı şişmesidir. Parmakta şişliğin yanı sıra ağrı, ayakta ısı artışı ve morarma da görülebilir. Yaşanan bu şişlik ayaktaki kemiğin çıkmasından da kaynaklanabilir. Böyle bir durumda eklemde hareket kısıtlılığı yaşanmaya başlar ve ayak işlevini tam olarak yerine getiremez. Ayrıca ayak parmağı enfeksiyon kaptığı zaman da şişebilir. Bakteri, virüs, parazit ve mantar gibi enfeksiyonlar da kapabilir. Bu tip enfeksiyonlarda en sık rastlanan durum, ayak parmağının etrafının beyaz iltihaplı kaplı olması ve şişmesidir. Bu durum halk arasında dolama olarak adlandırılır. Enfeksiyöz durumların dışında karşılaşılan bir diğer neden de ayak parmağında romatoid artrit ile karşılaşılmasıdır. Bu durum daha çok kalıtsaldır. Böyle bir durumda ayak parmağı hiçbir zaman tam olarak iyileşemez ve tam formunda kullanılamaz. Ayakta bulunan kasların bir şekilde zarar görmesi de ayak parmağının şişmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda şiddetli kas ağrıları yaşanır. Yaşanan kas ağrısının, kasın bir şekilde enfeksiyon kapmasından da kaynaklanabilir. Tıp dilinde bu durum myozit olarak adlandırılır. Myozit yaşandığı durumda ayak parmağında şiddetli ağrı ve şişme görülür. Son olarak, parmakta görülen şişlik parmak tümöründen de kaynaklanabilir. Tümörler, parmağın yapısında bulunan herhangi bir katmandan da kaynaklanabilir. Görüldüğü gibi parmakta yaşanan şişlik çok küçük bir sebep de olabilirken tümörle de karşılaşılabilir. O nedenle ayak parmağında bu tür bir şişlik yaşandığında uzman bir hekime danışılması ihmal edilmemelidir.

Ayak Parmağı Şişmesinin Önlenmesi

Vücudun ağırlığını taşımakla yükümlü olan ayaklar, günün büyük bir bölümünü ayakkabıların içinde geçirir. Bu nedenle ayağa giyilen ayakkabılar başta olmak üzere ayak sağlığına çok dikkat edilmelidir. Dar ya da fazla geniş, sivri burun, yüksek topuklu ayakkabılar, ayağın aktif hareketlerini ve ayaktaki kan dolaşımını olumsuz yönde etkiler. Bu da ayakta ve ayak parmaklarında çeşitli rahatsızlıkları ve deformasyonları meydana getirir. O nedenle vücudun en önemli parçalarından biri olan ayak ve ayak parmaklarına gerekli özenin gösterilmesi ayak parmağı şişmesi durumlarını bir nebze olsun önleyebilmesini sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayaklar Neden Şişer?

Ayaklar Neden Şişer?

Çocuklarda Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Damar Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Damar Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Şişmesi Kanser Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Şişmesi Kanser Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İçi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İçi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Rahim Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sol Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Sol Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Böbrek Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi