Boyun Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Boyun Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Şişmesi

Boyun şişmesi, boyun bölgesinde ve çene altında yer alan lenf düğümlerinin büyümesidir. Lenf bezleri, vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olarak görev yapar ve burada bağışıklık hücrelerinin küçük kümeleri bulunur. Vücut boyunca 600'den fazla lenf düğümü bulunmakla birlikte, en sık büyüyen lenf bezleri koltuk altlarında, kasık, çene altı ve boyun bölgelerinde yer alır.

Şişmiş boyun lenf düğümleri her yaş grubunda görülebilir ancak sıklıkla çocuklarda ortaya çıkar. Vücut, enfeksiyonları, mikropları ve kanser hücreleri gibi anormal maddeleri yok etmek için lenfatik sistemi kullanır. Bu nedenle, lenf sistemi son derece önemli bir sistemdir ve bağışıklık sisteminin kritik bir parçasıdır.

Boyun Şişmesinin Nedenleri

Boyun şişmesine enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar ve malign hastalıklar sebep olabilir. Şişmiş boyun lenf düğümleri, lenfadenopati ve lenfadenit olarak da bilinir. Boyunda şişmiş lenf düğümleri, soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalıkların belirtisi olabileceği gibi kızamıkçık, kabakulak, strep boğaz, kulak enfeksiyonu veya mononükleoz gibi viral enfeksiyonlar da olabilir.

Daha ciddi durumlarda, boyun şişmesi non-Hodgkin lenfoma ve Hodgkin hastalığı (Hodgkin lenfoma) gibi bazı kanser türlerinden kaynaklanabilir. Viral bir enfeksiyon nedeniyle şişmiş boyun lenf düğümleri genellikle tedavisiz iyileşir.

Ancak, bakteriyel veya diğer patojenler nedeniyle oluşan bazı enfeksiyonlar için tıbbi yardım gerekmektedir. Eğer boyun lenfleri şişmişse ve iki haftadan daha uzun sürüyorsa, kırmızı, sert, hassas veya şişlik gibi belirtileriniz varsa acil tıbbi yardım almanız gerekebilir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır.

Boyun Şişmesinin Sebepleri

En sık görülen nedenler baş ve boyun bölgesinde oluşan tümörler ve enfeksiyonlardır. Enfeksiyonun ve tümörün yayılmasını engelleyen ve vücudun savunma mekanizmaları için gerekli olan hücreleri üreten lenf bezlerinin şişmesi nedeniyle oluşur. Baş boyun cildi, dil, ağız içi, bademcik, boğaz, burun, kulak, geniz bölgesi, gırtlak, akciğer ve bazen mide ile ilgili hastalıklar boyun şişmesine sebep olabilir. Boynun şişmesi dışında tiroit bezi hastalıkları (Guatr), tükürük bezi hastalıkları ve doğuştan olan ancak sonradan büyüyen kistler de boyunda kitle olarak karşımıza çıkar.

Boyun Şişmesi Tedavisi

Şişmiş olan boyun lenf düğümleri tedavi edilmeden kendiliğinden küçülebilir. Bazı durumlarda doktor, bunları tedavi vermeden sadece izlemek isteyebilir.

Enfeksiyonlar durumunda, size şişmiş lenf nodlarına neden olan durumu ortadan kaldırmak için antibiyotikler veya antiviral ilaçlar yazılabilir. Doktorunuz ayrıca enflamasyon ve ağrı ile mücadele etmek için aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar verebilir.

Kansere bağlı olarak şişmiş lenf nodları, kanser tedavi edilinceye kadar normal büyüklüğe dönmeyebilir. Kanser tedavisi, tümörün veya etkilenmiş herhangi bir lenf nodunun çıkarılmasından oluşabilir. Ayrıca, tümörü küçültmek için kemoterapi uygulanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Batarya Şişmesinin Nedenleri?

Batarya Şişmesinin Nedenleri?

Haber Bülteni

Güncel

Karın Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Karın Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

El Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Rahim Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi