Göz Kapağı Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Göz Kapağı Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kapağı Şişmesi

Göz kapağı şişmesi, günümüzde insanların sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Her ne kadar çoğu zaman ciddi problemlere işaret etmese bile kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü göz kapağı şişmesi ve benzer küçük problemler, tedavi edilmediğinde daha sonradan ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir.

Göz kapağı şişmesi, genç ya da yaşlı herkeste meydana gelebilen bir problemdir. Ancak bu durum özellikle gençlerde daha sık görülür. Göz kapağı şişmesinde en önemli durum, bu sorunun ortaya çıkmasına neden olan problemin belirlenmesidir. Çünkü göz kapağının şişmesine etki eden çok fazla sayıda etken vardır. Kimi zaman hava koşulları, kimi zaman kişinin içerisinde bulunduğu stres, kimi zaman da bir hastalık göz kapağı şişmesine neden olabilir. Göz kapağı şişmesi, genellikle göz çevresindeki bağ dokularda oluşan iltihaplardan kaynaklanır. Bu iltihapların oluşmasına neden olan tüm etkenler aynı zamanda göz kapağı şişmesi nedenlerindendir. Göz kapağı şişmesi, bazen ağrılı bazen de ağrısız bir şekilde ortaya çıkabilir. Aslında her ikisinin de birbirinden tek farkı ağrıdır. Genellikle ağrılı olduğu zaman insanlar daha fazla önemseyerek bir çözüm bulmaya çalışırlar. Ancak ağrısız olan göz kapağı şişmesi, kişilerde sadece estetik problemlere neden olduğu için gerektiği kadar önemsenmemektedir. Bunun yanı sıra belirtmek isterim ki göz kapağı şişmesi, alt göz kapağında olduğu gibi üst göz kapağında da görülebilir. Bu durum, iltihabın nerede biriktiğine bağlıdır.

Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur?

Yapılan araştırmalara göre göz kapağı şişmesinin 70'den daha fazla nedeni bulunmaktadır. Bu nedenle biz sadece en sık karşılaşılan nedenlerinden bahsedelim:

Alerjik Problemler

Özellikle belli mevsimlerde meydana gelen bu problemler, insanlarda göz kapağı şişmesi sorununa neden olarak belirtiler göstermektedir. Alerjik problemlere müdahale edilmemesi durumunda sorun daha da büyüyerek ciddileşebilir.

Göz Enfeksiyonları

Dışarıdan toz ya da diğer yollarla göze gelen mikroplar, göz kapağında enfeksiyonlara neden olarak göz kapağı şişmesine yol açar. Bu nedenle gözün temiz tutulmasının çok büyük önemi bulunmaktadır.

Göz Yaralanmaları

Göze alınan en küçük darbeler ya da travmalar, gözde şişmeye neden olabilir. Belki göze alınan darbeler çok büyük değildir; fakat yine de göz kapağı şişmesi meydana gelebilir.

Göz Nezlesi

Yine bir alerji gibi kendini göstererek insanlarda ortaya çıkan göz nezlesi, gözün kızarmasına ve göz kapaklarının şişmesine neden olur. Bu durum yaygın olarak küçük yaştaki insanlarda meydana gelir.

Aşırı Uyku

Herhangi bir hastalık olmasa bile bu nedene bağlı olarak uykudan uyandıktan sonra göz kapakları şişebilir.

Arpacık

Arpacık adı verilen bir rahatsızlık, göz kapaklarında oluşum göstererek göz kapağının kenarlarında şişlik ve kırmızımsı bir hale gelebilir.

Lens Kullanımı

Günümüzde her on kişiden ikisinin kullandığı tak-çıkar lensler, doğrudan gözde enfeksiyon birikimine neden olarak göz kapağı şişmesine yol açabilir.

Göz Kapağı Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kapağı şişmesi, tıbbi olarak genellikle şişliklerin azaltılması ve iltihabın iyileştirilmesi için antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Bu yöntemler sayesinde elbette ki birçok kişide var olan göz kapağı şişmesi ortadan kalkar. Fakat bazı insanlarda bu ilaçların kullanılmasına rağmen göz kapağı şişmesi ortadan kalkmaz. Bunun için yapılabilecek bazı işlemler vardır:

  • Gözün ovulmaması ve günde en az üç kez soğuk uygulama yapılması gerekmektedir. Çünkü yapılan soğuk uygulamalar gözün daha fazla şişmesini engeller.
  • Bitkisel tedaviler dahilinde olan göze çay koyma, gözdeki şişliğin alınmasında büyük etkiler gösterir.
  • Başın sürekli olarak dik tutulması da bu durum hakkında olumlu sonuçlara neden olacaktır.
  • Eğer kişi kontakt lens kullanıyorsa bu kullanıma bir süre ara verilmelidir.
  • Kontakt lens gibi makyaja da ara verilmesi olumlu etkilere neden olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayaklar Neden Şişer?

Ayaklar Neden Şişer?

Haber Bülteni