Çene Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Çene Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çene Şişmesi

Çene şişmesi, çene altındaki ağrılı şişliklerin farklı nedenleri bulunmaktadır. Bu durumun en yaygın sebebi, çene kısmında ve çene altında yer alan ve bademcik olarak isimlendirilen lenf düğümlerinin şişmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şişlikler vücudun farklı bölümlerinde de oluşabilmektedir. Çene altındaki bir beze ya da ağrılı beze, acil tıbbi tedavi gerektiren bazı hastalıkların göstergesi olabilir. Bu nedenle, mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Lenf Düğümlerinin Rolü

Lenf düğümleri, bağışıklık sisteminin çok önemli bir parçasıdır ve vücudun savunma mekanizması olarak kritik bir rol oynar. Lenf düğümleri, vücudu zararlı patojenlerden korumak için filtre yapar ve enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olan antikor açısından zengin lenf sıvısını üretir. Aslında lenf düğümleri sadece çene altında bulunmazlar; kasık, koltuk altı gibi vücudun çeşitli yerlerinde de yerleşmişlerdir. Diğer lenf düğümleri de çene altındakiler ile aynı rolü üstlenmiştir. Zaman zaman, lenf düğümleri vücuttaki bir problemden etkilenebilir ve bir tarafta veya her iki tarafta çene ağrısına yol açabilir. Çene şişmesi ve çene altında ağrılı lenf nodları oldukça rahatsız edici olabilir ve konuşma, çiğneme gibi günlük işlevleri etkileyebilir. Bu problemi çözmek için bu durumun kaynak sebebini belirlemek gereklidir.

Çene Şişmesinin Nedenleri

Çene şişmesinin birçok nedeni olabilir. Ağrı geçici olabilir ve bir süre sonra kaybolabilir. Ancak ağrı devam ediyorsa ve şişlik daha şiddetli ise, bu durumun tanı konulması için bir endokrinolog ya da bir sağlık kuruluşuna muayene olmak gereklidir. İşte bazı nedenler:

  • Yabancı Saldırganlar: Lenf düğümleri, beyaz kan hücrelerini yani lenfositleri fazla üretmesinin bir sonucu olarak çenede şişlikler ve ağrılı şişlikler oluşabilir. Bu tepki, vücuda giren yabancı maddelere karşı vücudu korumak için verilen bir tepki olabilir. Beyaz kan hücresi sayısındaki artış nedeni ile lenf düğümleri şişer ve ağrılı hale gelir.
  • İltihaplanma: Ağrının kaynağı ilgili bezdeki bir enfeksiyon ve iltihap olabilir ve ağrıya neden olabilir. Çene şişmesi ve ağrı, fungal, mikrobik ya da viral enfeksiyonun bir sonucu olarak gelişebilir. El ile yapılan kontrollerde bu şişlikler hissedilir.
  • Diş ve Kulak Sorunları: Diş enfeksiyonları çene altında ağrılı kitleler, bezeler oluşmasına sebep olabilir. Kulak enfeksiyonları da çene ve çene altında, bezlerde ağrı hissini tetikleyebilir.
  • Lenfoma: Çok az da olsa, çene şişmesi var ve bölgeye dokunulduğunda bir sertlik elinize geliyorsa, lenfoma adı verilen lenf nodüllerinin kanserleşmesi aşaması olabilir. Lenf düğümlerindeki bir tümör belirtisi, büyümesi nedeni ile malign ve kansere yol açabilir.
  • Diğer Enfeksiyonlar: Lenf düğümlerinde ağrı ve şişliğe neden olan diğer enfeksiyonlar ise soğuk algınlığı ve grip, kızamık, ağız yaraları, enfeksiyöz mononükleoz, diş eti iltihabı ve cilt enfeksiyonları sayılabilir. Bu rahatsızlıklar birincil sebepler olabilir ya da otoimmün bozukluklar gibi ikincil sorunlara neden olabilir.

Tedavi ve Önlemler

Lenf düğümlerinin şişmesi gerçekten çok ağrılıdır ve aynı zamanda endişeye de sebep olabilir. Tedavi çok önemlidir çünkü bu durum acil olarak tedavi edilmesi gereken bir sorunun göstergesi olabilir. Ağrı ve rahatsızlığın giderilmesi amacıyla bölgeye şişmeyi indirmek için sıcak paket tedavisi uygulanabilir. Ayrıca, altta yatan sebebin belirlenmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması için mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Satıkbuğra

26 Temmuz 2024 Cuma

Çene altımda son zamanlarda ağrılı bir şişlik fark ettim ve bu durum beni oldukça rahatsız ediyor, sizce nedeni ne olabilir? Lenf düğümlerinin şişmesi mi yoksa başka bir şey mi? Ne yapmalıyım, hangi doktora gitmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Satıkbuğra,

Çene altındaki ağrılı şişlikler birçok nedenden kaynaklanabilir. Lenf düğümlerinin şişmesi, enfeksiyonlar, diş problemleri veya tükürük bezleriyle ilgili sorunlar bu duruma neden olabilir. Bu tür belirtiler ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabileceğinden, bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir. Öncelikle bir aile hekimine veya dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririm. Gerekirse sizi kulak burun boğaz (KBB) uzmanına veya diş hekimine yönlendirebilirler. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göğüs Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Vücudun Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Vücudun Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çene Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çene Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi