{ "title": "Vücudun Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/vucudun-sismesi.jpg", "date": "19.01.2024 04:12:47", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "
Vücut şişmesi, vücut dokuları arasında çok fazla miktarda sıvı birikmesi sebebiyle meydana gelen şişlik durumudur. Vücudumuzda stabil koşullar altında alınan sıvı oranı ile vücuttan uzaklaştırılan sıvı oranı arasında bir denge söz konusudur. İnsan dolaşım sistemi kalpten almış olduğu sıvıyı kan damarları ile dokulara taşımakla görevlidir. Dokuların ihtiyaç duyduğu olan oksijeni ve besin öğelerini içeren bu sıvı, dokulara geldiği zaman kan damarlarından ilgili dokulara aktarır, besin öğeleri kullanıldıktan sonra tekrar kan damarları yardımıyla kalbe geri döner. Hareketsizlik, ilaç kullanıım, iklimsel faktörler gibi farklı durumlarda ise bu sıvıda dengesizlik yaşanır ve vücutta şişmeler (Sıvı tutulumu) oluşur.

Vücut şişmesi oluşmasına sebep olan durumlar

Hareketsizlik: Normalde bacak kasları yürürken ya da koşarken kan damarlarının sıkışmasını sağlayarak kanın akmasını sağlar. Kaslar hareketsiz kaldığı durumlarda kan venlerde toplanır ve sıvıyı dokulardan kan damarlarına aktarım güçleşir ve sıvı dokularda birikir, şişlik oluşur. Özellikle otobüs ya da uçak yolculuğu gibi uzun süre hareketsiz kalınmasına neden olan durumlarda ayak bileği ve ayaklarda sıvı tutulumu gözlenir.

Isı: Fazla ısı kan damarlarının genişlemesine neden olur ve sıvının dokulara geçişini kolaylaştırarak ödeme neden olur. Yüksek nem bu durumu daha da kötü bir hale getirir.

Lodos: Ruhsal ve bedensel açıdan insan sağlığını kötü yönde etkileyen ve uykusuzluk ya da aşırı uyku durumu, baş ve mide ağrısı, yorgunluk, iştahsızlık, uykusuzluk ya da aşırı iştah gibi pek çok probleme sebep olan lodos vücutta su birikmesini ve şişkinliğe neden olan önemli bir etkendir.

İlaç kullanımı: Bazı ilaçlar (Steroid, HRT, kan basıncı düzenleyici bazı ilaçlar gibi) kan damarlarından ayrılan sıvının hızının dengelenmesini etkileyerek şişliğe neden olurlar.

Tuzlu besinerin tüketimi: Vücut dokularının belli miktarda tuza ihtiyacı vardır, fakat fazla tuz tüketildiğinde vücut bu tuzu yapısında suyu tutarak seyreltir ve bunun sonucunda şişlik oluşur.

Menstürasyon ve hamilelik: Hormon seviyelerindeki değişiklik vücuda giren ve atılan sıvı seviyesini etkileyerek sıvı tutulumuna sebep olur.

Çeşitli hastalıklar: Tiroit, böbrek hastalığı, kalp hastalığı, lenfödem ve karaciğer hastalığı gibi hastalık tablolarında, kan pıhtılaşmasında, inflamasyonlarda ve enfeksiyon ve tümör gibi durumlarda vücudun sıvı dengesi bozularak şişlik oluşur.

Göz kapakları, eller ve ayaklarda şişme, bacaklarda aşırı terleme, ağırlık artışı, yüksek kan basıncı ve nabız şişlik halinde görülen belli başlı belirtilerdir. Şişliğin altında çok ciddi bir sağlık problemi yer alabilir, bu sebeple iyi gözlemlemek ve gerektiğinde doktora başvurmak gerekir.

Vücut Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gün boyunca yeterli miktarda su tüketilmelidir. Sodyum alımını azaltılmalıdır. Yüksek sodyum sıvının vücutta tutulma oranını artırır. Tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Kabuklu armut, maydanoz, salatalık, üzüm, elma, kabak, portakal, tam tahıl ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, karanfil ve tarçınla yapılmış çay, kiraz sapı, mısır püskülü, avokado yaprağından hazırlanmış olan karışım vücutta şişliği azaltmaya yardım ederken, salamura ve turşu gibi tuzlu yiyecekler, alkol, kafein, kola, çikolata, şeker, soya sosu gibi besinler, çok fazla protein ve süt ürünleri tüketimi, meyan kökü barındıran besinler vücutta şişliği artıran besinlerdir. Sağlıklı kilo bölümünde yer alınmalıdır. Fazla kilo damarlar üzerinde yüksek basınç oluşmasına ve dolaşımın giderek yavaşlamasına ve sonuçta vücuttaki sıvı seviyesinin bozulmasına neden olur. Bol egzersiz yapılmalıdır. Düzenli olarak fiziksel aktivite dolaşım sistemi için uyarıcı etkiye sahiptir ve sıvı dengesini düzenlemeye yardımcıdır. Masaj yaptırılmalı çünkü masaj vücudun şişliğinin yumuşamasına yardımcı olur.
" } ] }