{ "title": "Testislerin Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/testislerin-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 07:14:12", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Testislerin Şişmesi, testisi çevreleyen zarların arasında biriken sıvının miktarın artması testislerin şişmesi olarak adlandırılır. Tıp dilinde hidrosel adı verilir. Halk arasında torbaların şişmesi olarak da bilinmektedir. Doğan her bebeğin %10'unda ortaya çıkan hidrosel genellikle ilk yılda kendiliğinde iyileşmektedir. Testislerin şişmesi erkek hastaları otururken, bacak bacak üstüne atarken ve pantolon giyerken bu durumdan oldukça rahatsız olurlar. Testislerin genel yapısı içinde torbaların arasında ve torbaların içinde olmak üzere iki zar bulunur. Bu iki zar arasında yaklaşık 5-10cc arasında sıvı bulunur. İşte bu sıvının bazı nedenlerden dolayı artışı ile testislerin şişmesi problemi ortaya çıkmaktadır.

Testislerin şişmesi neden olur?

Testis torbalarına gelen darbeler ve testis içinde oluşan tümör nedeniyle testislerin şişmesi problemi ortaya çıkar. Genelde sağlık açısından bir probleme neden olmayan hidrosel, estetik anlamda ise görüntü olarak bir şekil bozukluğuna neden olabilmektedir.

Testislerin şişmesi belirtileri nelerdir?

Eğer darbeye bağlı olarak oluşan testis şişmesinde genellikle kasık ağrıları oluşur. Eğer tümör veya başka bir nedenden dolayı oluşmuş ise herhangi bir ağrı olmamasına karşın şişme görülür. Eğer böyle bir şişme var ise kişi şişen yeri kendi muayene ettiğinde herhangi bir ağrı hissetmez. Böyle şişlikler 35 yaş üstü erkeklerde %10 civarında meydan gelen testis kanseri hastalığının bir belirtisi de olabilir. Bu nedenle bu tür şişlerin herhangi bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

Testis şişmesi tedavisi nasıl yapılır?

Bilinen tek tedavi yöntemi cerrahi ameliyatlardır. Hasta ameliyatı kabul etmez ise iğne aspirasyon yöntemi kullanılır. Bu yöntemle fazla sıvı alınır ve içine iğne ile tentürdiyot gibi maddeler enjekte edilir. Burada tedavi kişiye kalmıştır. Eğer hasta şişten rahatsız değilse ameliyatı istemeyebilir. Zarların yapısının değiştirilmesi gerekir. Ameliyat açık ve gayet basittir. Ameliyat sonrası hasta hemen taburcu olabilir.

Eğer hidrosel tedavi edilmezse bunun kansere yol açacağından bahsetmiştik. Ameliyat olmayan hastalarda tümörün teşhisini yapabilmek için ultrason ile yapmak gerekmektedir. Bunun için bu tür bir şişliği bulunan hastanın en yakın zamanda bir hekime muayene olması gerekir.
" } ] }