{ "title": "Rahim Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/rahim-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 06:46:40", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Rahim şişmesi, genellikle kadınların telaşlanmasına ve korumalarına sebep olurlar. Rahimde oluşan şişlik ağrılı da ağrısız da olma ihtimali vardır. Şişliğin sebebi ise enfeksiyondan kaynaklı olmasıdır. Rahimdeki bu enfeksiyon rahim bölgesinde ağrılı ve ağrısız olarak görülebilmektedir.

Rahim şişmesi neden olur?

Kadın vücudunda bulunan vajinal bölümün iki tarafında bulunan bartholin bezlerini vardır. Bartholin bezi vajina ağzı tarafından başlayarak alt tarafında sağlık sollu büyük dudaklar ile küçük dudaklar arasında bulunan bezdir. Boyut olarak bezelye büyüklüğündedir. Bartolin bezinden salgılanan sıvının 2 cm uzunluğundaki kanal ve kızlık zarının ön tarafına akar. Bartholin bezlerinin en büyük özelliği rahim bölgesinde normalde kuru olan vajinada cinsel ilişki esnasında salgı salgılayarak ıslanmasını ve kayganlaşması sağlamaktadır. Bu nedenden dolayı cinsel ilişki esnası ve sonrasında ağrı hissedilmemektedir. Bu bezlerden salgılanan sıvı eğer vajen girişine boşaltılmaz ise bartholin bezlerinde tıkanıklıklar oluşmaktadır. Bu sebepten dolayı sıvı birikmesi yaşanır. Birikmiş olan sıvıların belirmesi rahimde şişlik olarak gösterir. Oluşan şişliğin dışarıya çıkamamasından dolayı iltihaplanma veya apse meydana gelir. Rahim bölgesinde oluşan iltihaplanmadan dolayı rahimde şişlik oluşmaktadır.

Rahim şişmesi belirtileri nelerdir?
Rahim şişmesi tedavisi nasıl yapılır?

Enfeksiyon olmadığı sürece hasta rahatsız olmaz. Bu durumda tedavi gerektirmez ama takip edilmelidir. Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler var ise acil olarak doktora gidilmelidir. Hasta doktor gitmez ise bu rahimdeki şişlik zamanla kendi patlar. Hasta o an rahatlık hisseder. Ancak bu durum risklidir. Rahim şişmesinin tekrarlama ihtimali yüksektir. Bu rahatsızlık oluştuğunda doktora gidilmelidir. Doktor antibiyotik tedavisi veya ameliyat uygular. Bu rahatsızlığın ameliyattan sonra tekrarlama ihtimali %20-35 oranındadır. Ayrıca gelişen tıp sayesinde günümüzde bu oran %5 düşmüştür. Ameliyattan sonra ilk 6 ay çok dikkat edilmelidir. Hastalar ameliyattan sonra bezenin boşluğuna ilaç yerleştirerek riski azaltmaktadır.

Rahim şişmesi dikkat edilmesi gerekenler
" } ] }