{ "title": "Mide Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/mide-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 08:39:57", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mide şişmesi, basit bir problem olsa da bazen ciddi boyutlarda rahatsızlıklara yol açabilir. Midede biriken fazla gaz, kabızlık, besin hassasiyeti ya da bağırsak sendromu gibi nedenlerden dolayı mide şişmesi yaşanabilir. Mide şişmesi, karın bölgesinde ciddi ağrılarla birlikte oluşur. Ağrılar bazen çok keskindir ve mide kramp oluşabilir. Ağrı karnın farklı yerlerinde oluşabileceği gibi aniden yer de değiştirebilir.

Mide şişliği neden olur?

Beslenme, reflü, kabızlık, laktoz intoleransı, Crohn hastalığı, bağırsak tıkanması gibi durumlar mide şişmesine neden olabilir ya da yaşanan şişliğin artmasını sağlayabilir. Mide şişmesi bağırsaklarda sindirilemeyen ya da az sindirilmiş yiyeceklerin olduğunu işaret eden bir durumdur. Su tüketiminin yetersiz olması mide şişmesini tetikleyebilir. Mide şişmesine yol açan diğer nedenler;
Mide şişmesi belirtileri nelerdir?
Aşağıda sıralanan şikâyetler yaşandığında vakit kaybı yaşanmadan sağlık kuruluna başvurulmalıdır;
Mide şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide şişmesini önlemek ya da tedavi edebilmek için lif bakımından zengin olan sebze ve meyveler ile beslenilmesi gerekir. Lifli gıdalar sindirim ve boşaltım sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını kolaylaştırır ve şişliği giderir.

Gün içinde en az 8 bardak su içilmelidir. Beraberinde şişmeye iyi gelen, içeriğinde kafein, sodyum ve kalori bulunmayan bitki çaylarından yardım alınabilir. İçeriğinde yüksek oranda sodyum olan çorba ya da farklı içeceklerden kaçınılması gerekir.

Mide şişmesi yaşayan kişilerin mutlaka taze yiyecekler tüketmesi gerekir. Dondurulmuş ya da paketlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır. Bu tür gıdalarda bozulmayı önlemek için fazla oranda katkı maddesi kullanılmaktadır. Katkı maddeleri de mide şişmesini tetikleyebilir.

Mide şişmesinde süt ve süt ürünleri tüketirken de çok dikkatli olunması gerekir. Laktoz oranı az olan süt ve ürünler tercihe dilmelidir.

Kadınlarda genelde adet dönemine yakın karın bölgesinde sıvı toplanması yani mide şişmesi görülür. Bu dönemlerde kalsiyum ve magnezyum ağırlıklı beslenildiğinde şikâyeti en aza indirilebilir.

Tüketilen yiyeceklerin ne derece sıcak ya da soğuk olduğu da önemli bir ayrıntıdır. Aşırı sıcak yiyecek ya da içecek tüketmek, sakız çiğnemek hava yutmaya sebep olabileceğinden, mide şişmesine neden olabilir.

Baklagiller, fasulye, elma, karnabahar, lahana gibi bazı yiyecekler mide şişmesine direkt olarak neden olabilir. Eğer bazı gıdalar tüketildikten sonra mide şişmesi yaşanıyorsa tüketimde kontrollü olunmalıdır. Aşırı lif içeriği olan gıdalarda gaz üretimine yol açarak mide şişmesine neden olabilir.

Dulavrat otu, rezene, anason, nane, melisa, papatya, karahindiba kökü gibi bitkiler kullanılarak hazırlanan çaylar mide şişliğine karşı faydalı olabilir. Ayrıca zencefil, tarçın ve dereotu da mide şişmesi için alternatif olarak denenebilir. Aloe vera suyu mide şişmesine karşı her sabah düzenli olarak içilebilir. Aloe vera suyu hasar görmüş iç dokularda onarım yapar. Örneğin bağırsakların düzenlenmesini sağlayabilir. Bu özelliğiyle mide şişmesine karşı faydalıdır.

Mide şişmesi yaşamamak için yiyeceklerin daha fazla çiğnenmesi gerekir. Sindirim direkt olarak ağızda başlar. Ağza alınan her lokma 15 defa çiğnendiğinde mide şişmesi önlenebilir.
" } ] }