{ "title": "Kulak Deliği Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/kulak-deligi-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 18:07:14", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kulak deliği şişmesi, Kulak insanların beş duyu organından sesleri işitmesini sağlayan organdır. Ayrıca hem erkeklerin hem de bayanların dıştan görüntüsünü takılarla süslediği görsel güzelliği pekiştirici yapıda bir organdır. Kulak memesinin delinmesi ile kulağa takılan küpelerin insanlara kattığı o güzellik için bu işlem yapılır. Kulak deliği şişmesi de bu deldirme işlemi ile kendisini gösterir.

Kulak deliği şişmesi neden olur?
Kulak deliği şişmesi, bilinç siz bir şekilde gelişigüzel delinen ve hiç hijyenik olmayan ortamlarda yapılmasından dolayı oluşur. Kendisini kızarıklık, kaşıntı ve sıvı akıntı oluşması ile gösteren kulak deliği şişmesi gereken hijyen sağlanmadığı için deliğin yapıldığı yerin enfeksiyon kapması sonucu iltihaplanması ile oluşur. Eskiden her yerde yapılan kulak memesi deldirme işlemini günümüzde birçok hijyenik olan ortamlarda hatta hekimlere de yaptırılabilir. Deldirme işlemi gereken hijyen ortamlarında yapılmadığında deliğin oluştuğu kulak memesi kısmında veya kıkırdak kısımlarında oluşan enfeksiyon kişi fark etmediği takdirde ve dikkat etmediği durumda çok ağrılı bir süreç olabilir.

Kulak deliği şişmesi tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Günümüzün en yaygın takı takma yöntemlerinden olacak çoklu küpe ya da piersing takıları kulak organında birçok enfeksiyonel rahatsızlıklara neden olur. Ayrıca deldirme işlemi yapıldıktan sonra takı takılmaması gerekir. Aksi durumda deliğin oluştuğu yerdeki yara iyileşmediği için kişide yine şişme ve ağrılı yaralar yani iltihaplar oluşur. Bu durumda kulak memesinin dokularında bir ölme gerçekleşir ve iltihapla birlikte kan toplamaya başlar bu durumda öncelik iltihabı ilaçlarla kurutmaya çalışmaktan ziyade oluşan iltihabın dışarı kanla beraber akıtılması gerekmektedir. Kulak memesi deliği şişmesi oluştuğunda en kısa zamanda bir hekime gösterilmelidir. Muayene sonucu deliğin uygulandığı yer uygulanan aletin hijyen olmadığından ötürü iltihaplanma yaptığı tanısı ile hastaya ilk yapılacak işlem iltihabın dışarı çıkarılmasıdır. Daha sonrasında doktorunuzun vereceği antibiyotik ilaçlar ile delikteki şişme yani enfeksiyon kuruyana kadar kullanılmalı ve ilaç bittikten sonra mutlaka yeniden doktora muayeneye gidilmelidir. İltihabın kuruduğundan emin olduktan sonra hasta ilaçları kullanmayı bırakmalıdır. Aksi takdirde içeride kalan ve tam olarak kurumayan iltihaplanma yeniden nüks edebilir. Ayrıca tedavi süresince açılan kulak memesi deliği şişme ve iltihaplanma geçtikten sonra delik kapanacağından yeniden delik açılması için kulak memesinin kendisini iyice toplaması ve mutlaka yeni yapılacak olan deliğin doktorlar tarafından hijyenik ortamlarda hijyenik aletler ile yapılması gerekir. Daha sonra yeniden aynı tür sıkıntıları yaşamamak için bu tür deldirme işlemlerini gelişigüzel yerlerde yaptırmamakta fayda vardır.

Sağlıkla kalın.
" } ] }