{ "title": "Kulak Altı Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/kulak-alti-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 00:31:11", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "
Kulak altı şişmesi, kulağın alt bölümünde ya da arka kısmında ortaya çıkan şişlikler hemen hemen herkesin yaşadığı bir rahatsızlıktır. Bu şişlikler genellikle yağ bezesi sanılarak pek önemsenmez. Kulak altındaki şişlikler genelde ağrılarla birlikte görülebilmektedir. Bu ağrılar kimi zaman hafif sancılar biçiminde hissedilirken kimi zaman ise çok şiddetli ağrılar halini alabilmektedir. Kulak altı şişmesi birçok ciddi rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir.

Boyun kısmında yer alan lenf bezleri, vücuttaki lenfatik sistem diye tabir edilen bağışıklık sisteminin çok önemli parçalarından biridir. Bu lenf bezleri kulak arkasında, kulak altında, boyun, çene ve koltuk altı bölgelerinde yer almaktadır. Bu bezler vücutta enfeksiyon oluşması halinde şişlikler oluşturarak kendilerini belli ederler. Aslında bezlerin şişmesi, mikroplarla savaşacak hücrelerin sayısının yükselmesiyle ilgilidir.

Kulak Altında Şişliğin Neden Olur?

Kulak İltihabı: Kulak kısmında yer alan bakterilerin artması sonucunda enfeksiyon ya da iltihap meydana gelebilir. Kulak iltihabı sonucunda kulağın altında, arkasında şişlik meydana gelir. Bu şişlik daha çok ağrılı hissedilmektedir. Kulak iltihabından dolayı kaynaklanan şişlik söz konusu olduğundan Uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Yağ Bezesi: İltihaplanma dışında kulak arkasında fark edilen şişlik, yağ bezlerinden dolayı kaynaklanıyor olabilir. Yağ bezeleri basit ve önemsiz şişliklere sebep olur. Kendiliğinden tedaviye ihtiyaç duymadan geçerler. Yağ bezesinden dolayı meydana gelen şişlik sorunlarında endişe edecek bir şey yoktur.

Lenf Düğümü veya Tükürük Bezleri: En çok ciddiye alınması gereken kulak arkası şişlikleri, tükürük bezlerinden veya lenf düğümü kaynaklı olanlardır. Tükürük bezlerinden ya da lenf düğümlerinden kaynaklı şişlikler birçok tehlikeli hastalığın belirtisi olabilir. Bu şişlikler genel olarak şiddetli ağrılara sebep olur.

Kulak altında şişlik oluştuğunda bununla beraber şiddetli ağrılar, kızarıklıklar görülüyorsa bir an önce KBB hastalıkları uzmanına başvurulmasını gerekir.

Kulak Altı Şişliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak arkasında bezenin tedavisi rahatsızlığınızı ve bu hastalık ile diğer belirtileri gidermeyi hedefler. Evde tedavi genel olarak yeterli rahatlama sağlar, ancak eğer evde tedavi bir etki göstermezse doktorunuza başvurmanız gerekir.

Kulak Altı Şişmesine Evde Tedavi Nasıl Yapılır?

Birçok zaman, evde tedavi kulak arkasında bezeyi iyileştirmeye yeterli olur. Sıcak kompres uygulamak kişiyi rahatlatabilir, ancak deriyi yakmamak için aşırı sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer boğazda enfeksiyon ya da sinüslerde iltihaplanma var ise tavuk suyu ve çay gibi sıcak içecekler kişinin rahatlamasına yardımcı olabilir. Vücudunuz enfeksiyon ile savaşırken lenf düğümlerinin birkaç gün şiş kalması normaldir.

Kulak Altı Şişmesine Tıbbi Tedavi Nasıl Yapılır?

Enfeksiyon vücuttan uzaklaştırılınca lenf düğümleri eski boyutuna tekrar kavuşur. Eğer çok uzun zaman alıyorsa ve diğer belirtiler rahatsızlık veriyorsa enfeksiyona karşı antibiyotik almak için doktora başvurulması gerekir. Doktorunuz ne tip enfeksiyon kaptığınızı ve ona göre uygun tedaviyi belirleyebilmek için birtakım testler yapacaktır. Lenf düğümlerinde şişkinliğe sebep olan tümör ya da diğer ciddi problemlerin varlığının belirlenmesi için X-ray ya da tomografi çektirilmesi gerekebilir. Kulak arkasında yer alan lenf düğümleri özellikle kanserli hücrelere duyarlıdır, eğer düzensiz bir eğilimdeler ise acil tıbbi müdahale gereklidir.
" } ] }