{ "title": "Koşarken Dalak Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/kosarken-dalak-sismesi.jpg", "date": "21.01.2024 22:45:53", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Koşarken Dalak Şişmesi, spor ile arası pek de iyi olmayanlar nedir çok iyi bilirler. Özellikle de koşu egzersizi yapmak isteyen kişiler ya da amatör olarak futbol oynamak isteyen kişiler koştukları sırada midelerinin hemen alt kısmında bir şişlik hissederler. Şişlik hissettikleri kısma dokunduklarında ağrı olduğunun farkına vararak koşmayı bırakmak durumunda kalırlar bu durumun sebepleri arasında koşarken dalakta şişmesi olması kaynaklıdır. Bu duruma ise halk arasında dalak şişmesi denir. Koşarken dalak şişmesi spor çeşitlerinde olmakta diye bir durum yoktur. Mesela mekik, şınav ve benzeri başka spor türlerinde dalak şişmesi olmaz. Ancak koşu yaparken dalak şişmesi görülmektedir. Sebebi ise koşu sırasında vücutta oksijen ihtiyacı artar ve vücudun alışık olmadığı yoğunluk içinde aktivitede girmektedir. Bu sırada dalak da aktiviteye alyuvar yetiştirmek için kişide koşarken dalak şişmesi problemi oluşmaktadır ve dalakta şişme olmaktadır. Koşu sırasında dalak şişmesi durumu diyaframın yorulması sonucunda oluşur. Normal şartlarda ise koşu sırasında diyafram devreye girmemektedir. Ancak göğüs kaslarının yetersiz olduğu durumlarda diyafram devreye girer. Koşarken dalak şişmesi devamlı spor yapan yapan ve düzenli bir şekilde her gün koşan kişilerde dalak şişmesi görülmeyen bir rahatsızlıktır. Düzenli bir şekilde her gün koşu yapmayan kişiler koşu yapmak istediklerinde bir kilometreden sonra koşma sırasında dalakta şişme meydana gelecektir. Belirli bir alışkanlık kazanıldıktan ve düzenli olarak spor yapılmaya başlandıktan sonra asla koşarken dalak şişmesi gibi bir sıkıntı ile karşılaşılmaz. Koşarken dalakta şişme olayı yavaş, yavaş azalacaktır. Koşuya başlamadan önce mutlaka vücudu yavaş, koşuya alıştırmanız gerekmektedir. Yani önce ritmli bir biçimde kısa bir yürüyüş daha sonra da ağır ve küçük adımlar ile koşma sonrasında da dilediğiniz hızda ve tempoya ulaşma şeklinde koşu egzersizi eğer yapar iseniz dalakta şişme ile karşı karşıya gelmezsiniz. Ciğer kapasitenizi zorladığınızda ise bütün yük diyaframa binecek ve tepki olarak da dalakta şişme meydana gelecektir. Bu durumu engellemek için de diyaframı kuvvetlendirecek egzersizler yapmanız gerekir.

Koşarken Dalak Şişmesini Önleyen Tavsiyeler

Koşarken dalak şişmesi koşu egzersizi yaptığınız sırada dalakta şişme oluyor ise yani midenin hemen üstünde bir ağrı hissediyor iseniz yapmanız gereken ilk şey yavaşlamaktır. Eğer yavaşlamak yetmiyor ise hemen durmalısınız. Dalakta şişme düzenli, bir şekilde her gün koşu yapan kişilerde nerede ise hiç olmayabilir. Ancak kişilerin birçoğunda koşarken dalak şişmesi düzensiz spor yapan ara sıra koşan kişilerde mutlaka olur. Koşar iken dalakta şişme olmasını istemiyor iseniz öncelikle koşu egzersizini gün geçtikçe artırarak yapmalısınız. Yani koşarken dalak şişmesi problemi ile karşılaşmak istemiyor iseniz aniden beş metre koşmak yerine ilk günde bir metre ikinci günde iki metre gibi git gide artırarak bu biçimde koşmalısınız zamanla bu duruma vücudunuzun alışacaktır. Birden hızlı bir şekilde koşmak hem dalağa zarar verir hem de dalak şişmesine neden olur. Hemde ısınmadan yapacağınız her türlü spor fayda yerine zarar verir. Herhangi bir spora başlamadan önce mutlaka ama mutlaka ısının. Ayrıca koşuya başlarken karnınız tok olmasın ya da tamamen aç karnını da başlayabilirsiniz. Koşuya başlamadan önce en az bir saat önce yemek yemiş olmanız gerekmektedir. Bu iki ya da üç saat de olabilir. Ancak yemek sonra koşu olmaz. Koşu yaparken biraz hızlanıp tekrardan yavaşlayarak temponuzu düşürerek hızlandırdığınızda da dalakta şişme olmaktadır. Bu sebeple koşarken dalak şişmesini engellenmek için ilk koşu yavaş daha sonra ise tempolu bir şekilde koşulması uygun olacaktır. Temponuzu mutlaka koruyun. Her şeye rağmen yine de koşarken dalak şişmesini engelleyemiyor iseniz koşu egzersizini bitirerek dinlenmelisiniz.
" } ] }