{ "title": "Kanserde Karın Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/kanserde-karin-sismesi.jpg", "date": "21.01.2024 09:18:22", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Kanserde karın şişmesi; Kanserde karın şişliği genelde karaciğer kanserlerinde olur. Karaciğer Kanseri en az rastlanan kanser çeşididir. Genellikle karaciğer metastaz ile (Başka doku ve organlardaki kanserin karaciğere sıçraması sonucu) karaciğer kanseri ortaya çıkar. Kanser organın kendi dokusunda çıkan kötü huylu tümörlerdir.

Kanserde karın şişmesi karaciğer kanserinde olmaktadır. Bunun nedeni; Kanser nedeniyle büyüyen karaciğerin batının sağ tarafında yaptığı şişlik. Diğer bir nedeni de karaciğerin görevini tam olarak yerine getirememesi sonucunda batın da (Karında) sıvı birikmesidir.

Kanserde karın şişmesine asit denir. Asit karın boşluğunda sıvı birikmesi sonucu batının şişmesidir. Asit karaciğer hastalıkları (Siroz), kanser, böbrek yetmezliği nedeniyle batın da birikebilir. Karın boşluğuna yayılım gösteren Kanser lerde asit gelişebilir. Mide, kalın bağırsak, over (Kadın yumurtalığı), lenf bezi kaynaklı tümörlerin neden olduğu kanserlerde batında sıvı birikmesi sonucu şişlik sık görülür.

Karaciğerin Görevi

Vücudumuzda yakıt görevi yapan glikojeni depolamak. Alkol ve diğer vücuda zararlı (Toksik) maddeleri vücuttan atmaktır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteini üretmek. Bağırsağa yağların sindirimi için safra salgılamak. Fazla glikozu nişasta olarak depolamak. Safra ile atıkların atılmasını sağlamak. Vücudu enfeksiyonlardan korumak için bağışıklık sağlamak.

Kanser hastalarında karın şişmesine neden olan asidin üç çeşidi vardır
Serum ve asit albumin seviyesine göre Transüda ya da Eksüda olduğuna karar verilir.

Kanserde Karın Şişliğinin Belirtileri Nelerdir?
Kanser hastalarında batında şişliğe sebep olan asit beş yüz mililitreden fazla ise elle muayenede doktor tarafından teşhis edilir. Daha az miktardaki asit ultrasonografi ile tespit edilebilir.

Kanserde Karın Şişliğinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalara parasentez uygulanarak sıvı boşaltılabilir. Hastanın tuzsuz yemesi sağlanmalıdır. Çünkü; tuz suyu (Asidi) tutar. Diüretikler (İdrar söktürücü) ilaçlar verilebilir. İdrar söktürücü olarak desal tablet, desal ampul (İntra venöz uygulanabilir.) furomid tablet, furomid ampul, (İntra venöz uygulanabilir.) aldactazide tablet, lasix tablet, lasix ampul, (İntra venöz uygulanabilir.) diazomid tablet, fludin tablet gibi ilaçlar kullanılabilir. Kullanılan bu diüretiklerin dozu doktor tarafından iyi ayarlanmalıdır. Yoksa sıvı, elektrolit dengesi bozulabilir. Buda daha başka ciddi sağlık problemlerini ortaya çıkarabilir. Sodyum, potasyum, üre, kreatinin değerlerinin aşırı düşmesi hayati tehlike yaratır. Bu tür yeni sıkıntıların çıkmasını önlemek adına diüretik ilaçların dozu iyi ayarlanmalıdır. Hastaya hemodiyaliz yapılabilir. Hemodiyaliz ile hastaya ultrafiltrasyon yapılıp asit miktarı azaltılabilir. Kanser hastalarında daha kesin tedavi, hastanın yaşı genel durumu uygun ise genelde cerrahidir. Cerrahi tedavide tümörü içine alacak şekilde karaciğerin bir kısmının alınmasıdır. Karaciğer nakli yapılabilir. Cerrahi müdahaleyi hasta kaldıramayacak durumda ise kemoterapi, radyoterapi, uygulanabilir.

Sağlıklı günler.
" } ] }