{ "title": "Hamilelikte Ayak Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/hamilelikte-ayak-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 14:13:22", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Hamilelikte ayak şişmesi özellikle gebeliğin altıncı ayından sonra ayak bilekleri ve ayakta ortaya çıkmaktadır. Hamilelerin %80'inde görülen ayak şişmesi bazı hamilelerin yürüyememesine neden olabilecek şekilde problem yaratabilmektedir. Hatta bazılarının hamile kalmadan önce giydikleri ayakkabıları giyemediği ve 2 numara daha büyük ayakkabı satın almak zorunda kalmaları söz konusu olabilmektedir. Bu şişliklerin çok uzun zaman ayakta kalındığı zaman ortaya çıktığını görebilmek mümkündür ya da günün geç saatlerinde oluştuğunu görebilmek de mümkündür.

Hamilelikte ayak şişmesi, havanın sıcak olduğu zamanlarda daha sık görülen bir durumdur. Hatta bazı kadınların sadece ayaklarında değil aynı zamanda ellerinde, el bileklerinde, göz kapaklarında ve yüzde de şişme meydana gelmesi söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple bazı gebelerin ilerleyen gebelik haftalarında yüzüklerini dahi çıkarmak gerekebiliyor ve her zaman kullandıkları bileklikleri daha geniş takmak zorunda olduklarını görebilmek de mümkündür. Çalışan kadınlarda, hamile kalmadan önce kilolu olan bayanlarda, hamilelikte hızlı kilo alan kişilerde, düzensiz beslenmelerde, ikiz gebeliklerde ve ayak varisi olanlarda gebelik dönemi sırasında ayak şişmesi problemi daha çok görülebilmektedir.

Hamilelikte ayak şişmesi sorununun oluşumuna bakacak olduğumuz zaman gebeliğin ilerleyen dönemlerinde hücreler arası sahada sıvı miktarının artması ve bu da dokuların daha şiş bir hale gelmesine sebep olduğunu görüyoruz. Ödem olarak adlandırılan bu durum rahim basısı sebebi ile oluşan dolaşım yavaşlamasından çok etkilenen ayak bilekleri gibi bölgelerde ortaya çıkabilmektedir. Bu bölgeye parmağınızla bastığınız zaman hamura basmışsınız gibi içe göçük oluştuğunu ve parmağınızı bastığınız yerde beyazlık oluştuğunu görebilirsiniz.

Hamilelikte ayak şişmesi ve ayaklarda ödem oluşması problemini çözebilmek için fazla ayakta kalmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra çalışan hamile bayanlar evde dinlenirken ayaklarınızı yukarı kaldıracak şekilde oturmaya dikkat etmelisiniz. Gündüzleri dar pantolon ve sıkı iç çamaşırı giymekten kaçınmalı ve özellikle sıcak havalarda dışarı çıkmamaya özen göstermelisiniz. Turşu gibi tuzlu besinleri fazla tüketmemeye ve yemeğinize fazla tuz eklememeye de dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

Hamilelikte ayak şişmesi nasıl geçer ve nasıl önlenir
Hamilelik döneminde hafif ayakta ve bilekte şişkinlikler normal olmakla birlikte, aşağıdaki durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Ayaklardaki aşırı veya aniden şişmenin çok ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olacağından bu durum preeklempsi adı verilen ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Diğer bir adıyla gebelik zehirlenmesidir.

Preeklempsinin diğer bazı belirtileri de şiddetli baş ağrısı, bulanık görme, baş dönmesi ve tansiyon yüksekliğidir. Özellikle baldırlarınız veya kalçanızda ağrı ve hassasiyetle birlikte yalnızca tek bacakta şişme olması en önemli belirtilerden birkaçıdır. Bu durum kanda pıhtı belirtisi olabilir. Bu durumda Uzman bir hekime başvurmanız gerekir.
" } ] }