{ "title": "Gebelikte Karın Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/gebelikte-karin-sismesi.jpg", "date": "21.01.2024 06:40:44", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "
Gebelikte karın şişmesi, bakıldığında bir kadının hamile olduğu en erken 16. Hafta civarında ve ancak çıplakken anlaşılabilir. Giyinik halinde ise şişen karın 20. Haftalar civarında ancak fark edilebilir. Hatta biraz iri yapılı olan kadınlar bol kıyafetler giyerek hamileliklerinin son dönemlerine kadar bu hallerini gizleyebilirler. Gebelikte karın büyüklüğünün oluşmasını sağlayan temel etken bebeğin içinde bulunduğu uterus yani rahimdir. Hamilelik öncesinde yaklaşık 70-80 gram ağırlığında ve armut biçiminde olan rahim bebekle beraber büyümeye başlar ve gebeliğin sonunda ağrılığı yarım kiloyu aşar. Rahim hamilelikten önce leğen kemiklerinin arkasında bulunur ve karın üzerinden elle hissedilmez. Hamilelik 12. Haftaya geldiğinde büyümesin sürdüren rahim kasıktaki tüy çizgisi civarına yükselir ve ilk kez leğen kemiklerinin üzerine çıkar. Bir diğer deyişle gebeliğin ilk üç aylık evresinde pantolonların dar gelmesi gebeliğe ve bebeğe bağlı karın şişmesine değil annenin aldığı kilolara bağlıdır.

Normal Gebelik

Gebe kalmadan önce zayıf olan kadınların karın duvarları ve karın bölgesindeki cilt altı yağ tabakası da ince olduğu için karın daha erken dönemde belirir ve daha büyük ve sivri görünebilir. Bunun tam tersi biçimde iri yapılı, geniş kalça ve karına sahip olan kadınlarda ise karnın belirginleşmesi daha uzun bir zaman alabilir. Obez kadınlarda ise gebeliğin sonlarına kadar kadının hamile olduğu anlaşılmayabilir. Zayıf olan bir kadında dıştan karın büyüklüğüne bakılarak bebeğin boyutlarını tahmin etmek daha kolay ve gerçekçidir. Rahmin tepe noktası 22-24. Haftalar civarında yaklaşık olarak göbek deliği hizasındayken haftaların ilerlemesiyle beraber yukarıya doğru ilerler. Uterusun karın içindeki yüksekliğine bakarak gebelik haftası tahmin edilebilir.

Hamilelik öncesinde aynı boy ve kiloda olan kadınların, hamileliğin aynı haftalarında bulunan ve hamileliğin başından beri aynı oranda kilo alan kadınlarda bile karın büyüklük ve şekli normalde birbirinden değişiktir. Kişilerin karın cilt altı yağ tabakası, karın adeleleri, daha önceden doğum yapıp yapmadığı, bebeğin içinde olduğu amniyon sıvısının oranı gibi pek çok faktörün yanı sıra bebeklerin kiloları arasındaki farklılıklar da annelerinin karınlarının birbirinden farklı olmalarına sebep olur.

Çoğul Gebelik

Çoğul gebeliklerde doğal olarak karın büyüklüğü içeride bulunan bebek sayısı ile doğru orantılıdır. Ne kadar çok bebek varsa karın o kadar görünür.

Büyüyen karının kadında yarattığı en önemli farklılık ise çatlaklardır. Hızla büyüyen karın deride gerilmelere ve çatlaklara sebep olabilir. Çatlak oluşumunda en önemli etkenlerden birisi kişinin genetik yapısıdır.

Gebelik Sırasında Yaşananlar

Hamilelik sırasında karın şişerken ortaya çıkan gerilmenin doğal bir sonucu olarak göbek deliğinde de gerilme ortaya çıkar. Gebelik 20 hafta civarına ulaştığında ise hem arkadan rahmin basıncı hem de gerilme sebebi ile göbek deliğinde hassasiyet oluşabilir. Ayrıca şişliğin büyümesi sırasında karnı saran kaslarda hafif bir ayrılma meydana gelebilir. Bu ayrılma da göbek deliğinde hassasiyete sebep olabilir.

Gebelik ve rahim şişmeye devam ettikçe hassasiyet azalır fakat göbekte meydana gelen farklılıklar devam eder. Hamilelikten önce çukur bir göbek deliği olsa bile bu düzleşebilir. Hatta gebeliğin sonlarına doğru göbek deliği dışarı doğru çıkıntı yapabilir.

Gebelik esnasında karında görülen bir başka farklılık ise orta hat boyunca uzanan koyu renkli çizgidir. Linea nigra ismi verilen bu çizgi esmer tenli olan kadınlarda daha belirgindir. Linea nigraya neden olan faktörler tam olarak bilinmemekle birlikte bu çizgi doğumdan bir süre sonra kaybolur.
" } ] }