{ "title": "Gebelikte Ayak Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/gebelikte-ayak-sismesi.jpg", "date": "19.01.2024 21:29:25", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gebelikte ayak şişmesi, gebelikte ilk aylarda olmasa bile, özellikle 6. Aydan itibaren etkili olan ayak şişmeleri gebelerin çoğunluğunu etkiler. Gebe kadınların en fazla yakındığı ayak şişmesidir. Daha çok ayaklarda parmaklar ve bilekleri etkiler. Yürümekte bile zorlanan gebe kadınlar, ayakkabıları sıkmaya başladığından, normalde giydiklerinden 1-2 numara büyük ayakkabıları giymeye başlar. Gebelikte ayak şişmesi en fazla çalışan gebelerde, uzun süre ayakta duranlarda, gebeliğe fazla kiloyla başlayan ya da gebeliğinde fazla kilo alanlarda, beslenmesi uygun olmayanlarda, ayaklarında varis olanlarda ve çoğul gebeliği olan kadınlarda daha yaygın şekilde görülür.

Gebelikte ayak şişmesi neden olur?

Gebeliğin ilerlemesiyle birlikte vücuttaki su miktarı artmakta, damarlarda dolaşan kanın miktarı da normalinden %50 kadar fazlalaşmaktadır. Bunun etkisiyle damarların dışındaki dokularda ortaya çıkan ödem yüzünden ayaklarda şişlikler olmaya başlar. Daha çok ayakta uzun süre kalan gebelerde ayaklarda, ayak bilekleri, bacaklar ve ellerde yer çekiminin etkisiyle şişmeler oluşmaya başlar. Eğer gebe kadınların kilosu fazla olursa, ayaklardaki şişmelerde daha fazla olur. Zayıf gebe kadınlarda ödem daha etkisizdir.

Gebelikte ayak şişmesi bazen yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi, preeklampsi gibi durumlara eşlik edebilir. Gebe kadında preeklampsi olursa şişmenin yanı sıra idrarda fazla oranda protein, yüksek tansiyon gibi belirtilerde ortaya çıkabilir. Ancak her şişkinlik gebelikte preeklampsi olduğunu da göstermez. Gebelikte fazla kilolu olan kadınlarda preeklampsi gelişme olasılığı artacağından, bu gebelerin mutlaka yakın takibe alınmaları gerekir.

Gebelikte ayak şişmesi ne zaman tehlikeli olur?

Gebelikte ayak şişmesine eşlik eden kızarıklık, ısı artışı, ağrı gibi belirtilerin de olması halinde ya da iki ayaktaki şişliğin orantısız olması halinde damar tıkanıklığı gibi oldukça ciddi bir sağlık sorununun varlığı söz konusu olabilir. Bu şekilde yakınmaları olan gebe kadınların mutlaka doktora gitmesi tavsiye olunur.

Gebelikte ayak şişmesi için neler yapılmalı?
Gebelikte ayak şişmesi ödem atıcı ilaçların kullanımıyla asla tedavi edilmez. Bu nedenle ilaç kullanmaya yeltenmemelisiniz. En doğrusu yukarıdaki önlemlere uymalı, doktorunuzun önerilerine kulak vermeli ve gebelikte fazla kilo almamaya çalışmalısınız. Planlı bir gebelik düşünenlerde önceden ideal kilolarına inmelidir.
" } ] }