{ "title": "Damak Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/damak-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 08:56:32", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Damak şişmesi, konuşurken, yemek yerken ve bir şeyler içerken kişinin acı yaşamasına neden olan bu hastalık birçok nedenden dolayı görülebilir. Özellikle alerjik reaksiyonlar ve tüketilen yiyecekler damak şişmesine neden olan etkenler arasında yer alır. Üst damakta kırmızı renkli benekler, şişlik ve yama hissi lezyonlardan kaynaklanan bir durumdur. Eğer damak şişmesin yanında bu gibi belirtiler bulunuyor ise kişinin zaman kaybetmeden doktora gitmesi önerilir. Aynı zamanda damakta ülser oluşmuş olabilir ve bunun da tedavisi son derece önemlidir.

Damak şişmesi hastalığı herhangi bir hastalıktan dolayı da görülebilir. Ağız içerisinde bulunan iltihaplı bir hastalık damak şişmesine denen olabilir bu nedenden dolayı damak şişmesinin altında yatan herhangi bir hastalığın varlığı tespit edilmeli ve tedaviye o denli başlanmalıdır. Çocuklarda görülen damak şişmesinin nedeni genelde diş hastalıkları, dil de bunan iltihap ve tüketilen acılı sıcak besinler olmaktadır. Lakin bu durum yetişkinlerde daha ciddi sebeplerden dolayı oluşmuş olabilir.

Damak şişmesi neden olur?

Alerjiler

Damak şişmesinin yaygın nedenlerinden bir tanesi de alerjilerdir. Alerjiler kişide vücudun bazı maddelere karşı tepki göstermesidir. Çoğunlukla tepkisini şişlik ve tahriş ile belli eden bu durum nefes darlığı, öksürük ve boğazda kaşıntı olarak komplikasyonlarını sürdürmektedir. Tedavisi ise alerjiye neden olan durumun bilinmesinin ardından yapılır. Eğer kişinin bazı besinlere karşı alerjisi bulunuyorsa ve bilmiyorsa test yaptırıp uygun ilaç tedavisine başlanmalıdır.

Damak kanseri

Oldukça ciddi bir hastalık olan damak kanseri kişide damar şişliğine ve yutkunmada zorluk çekmeye yol açmaktadır. Hastalığın erken teşhisi oldukça önemlidir. Sancılı bir ağız ağrısı, ateşlenme, ağızda lezyonlu yaralar, damakta renk değişikliği ve gece terlemesi gibi bazı olumsuzlukları vardır. Tedavisinin erken yapılması kişinin genel sağlığı açısından çok önemlidir ve erken başlanan tedavinin başarı oranı da o denli yüksektir hastalığın yayılması önlemek için birtakım ilaç tedavisi ve tümörün büyüklüğüne göre lazer tedavi de önerilebilir.

Mononükleoz

Yetişkin ve gençlerde görülen bu hastalık tükürük bezi ile kişiden kişiye bulaşmaktadır. Öpücük hastalığı olarak da bilinen mononükleoz damak şişmesi, ateş ve bademciklere de iltihaplı hastalıklara neden olmaktadır. Bu hastalık kişiye yapılacak kan tahlili ile belirlenebilir ve çeşitli ilaçlar ile tedavisine zaman kaybetmeden başlanır.

Sinüs enfeksiyonu

Kafada bulunan bazı hava boşluklarının iltihaplanması, sinüzit olarak bilinmektedir. Bu boşluklar aynı zamanda göz çevresinde ve yanakların arka kısmında da bulunur. Sinüzit hastalığının varlığı kişinin damak şişmesi ve ateşlenmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda öksürme ve boğaz ağrısı gibi belirtileri de vardır. Tedavisi için hastaya ilaç ve balgam söktürücü verilir. İlaç kullanımı ile damak şişmesi şikâyeti de geçecektir.

Yiyecekler

İçerisinde asit oranı yüksek olan besinler ağızda ve damak kısmında tahrişe neden olabilir. Turunçgiller, acı, aşırı baharat, sıcak besinler ve turşu gibi asit oranı yüksek gıdalar kişi de damak şişmesi sorununa yol açabilir.
" } ] }