{ "title": "Çocuklarda Bademcik Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/cocuklarda-bademcik-sismesi-4409.jpg", "date": "19.01.2024 07:09:16", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Çocuklarda bademcik şişmesi, vücudun savunma sisteminin önemli parçalarından biri olan bademcikler; boğazın her iki yanında elle hissedilebilen dokulardır. Vücuda girebilecek mikroplarla savaşmak için antikor denilen maddelerin oluşumuna katkıda bulunur. Çocuklarda bademcik şişmesi, özellikle soğuk algınlığı sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Bebeklerde nadir görülen bademcik şişmesi genellikle 3 yaş üzeri çocukları hedef almaktadır. Çoğunlukla soğuk havalarda oluşan çocuklarda bademcik şişmesi, bazen de soğuk su veya dondurmanın sık tüketildiği yaz aylarında görülebilir. Küçük çocuklar için kabusa dönebilecek ve hatta bademciğin alınmasını gerektirecek kadar ciddi bir rahatsızlık haline gelebilir. Çocukluk çağının en zor hastalıklarından biri olan çocuklarda bademcik şişmesi, mikropların bademciklertw birikmesi ile oluşur ve bademciğin rengi kızarıp boyutu büyür.

Çocuklarda bademcik şişmesi belirtileri nelerdir?

Çoğunlukla tüm yutağın ve boğazın iltihablanmasına neden olan çocuklarda bademcik şişmesi, ani başlayan kusma ve öksürük nöbetleri ile kendini belli etmeye başlar. Şiddetli hissedilen boğaz ağrısı, halsizlik ve ateşin hızla yükselmesi çocuklarda bademcik şişmesi belirtilerindendir. Ayrıca çocukta bademcik oluşmuş ise ağzını açtırıp baktığınızda üzerinde sarı benekler olduğunu fark edebilirsiniz. Ağızda kötü koku, yutkunmada zorluk çekmesi, sesin kısılması, burun akıntısı ve boyun bölgesinde lenf bezlerindeki şişme çocuklarda bademcik şişmesinin belirtileri arasındadır.

Çocuklarda bademcik şişmesi neden olur?

Çocuklarda bademcik şişmesine genellikle virüs ve bakteriler yol açmaktadır. Sık görülen bademcik şişmelerinin neredeyse hepsi viral nedenlerden dolayı oluşmaktadır. Soluk borusu, boğaz ve yemek borusu etrafındaki bakteri miktarındaki artış sonrası bademcik şişmesi kaçınılmaz bir durumdur. Birer lenf bezi olan bademcikler; toksin, virüs ve bakteri gibi zararlı etkenlerle çok fazla mücadele etmek zorunda kaldıkları zaman şişerler. Ayrıca nadiren de olsa; kalp iltihabı, menenjit, böbrek iltihabı, ortakulak enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu, boyun enfeksiyonu ve eklem enfeksiyonu gibi başka rahatsızlıkların nedeni olarak bademcik şişmesi olabilir.

Çocuklarda bademcik şişmesi teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Çocuklarda bademcik şişmesi; kulak burun boğaz uzmanı tarafından basit bir fiziki muayene ile kolaylıkla tanısı konulabilir. Teşhis sonrası ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Mikropların kırılmasını sağlamak için tedaviye ilk önce antibiyotik ile başlanır. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile destek verilir. İlaç tedavisinin yanı sıra, hastanın daha kısa zamanda iyileşebileği birtakım uygulamalar vardır. Bol su içmek, aşırı sıcak veya soğuk gıdalar tüketmemek, gün içinde tuzlu su ile gargara yapmak, sigara ve dumanından uzak durmak, bol bol dinlenmek ve bulunan ortamı sıklıkla havalandırmak ve uygulamaların bazılarıdır.
" } ] }