{ "title": "Çocuklarda Ayak Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/cocuklarda-ayak-sismesi.jpg", "date": "21.01.2024 16:58:54", "author": "Ayşenur Akgül", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Ayak Şişmesi: Çocuklarda görülen bu durumun birçok nedeni vardır, ayak şişmesi genel olarak yumuşak dokuların su toplaması ile meydana gelir. Bu duruma neden olan birçok etken vardır örneğin çocuğunuz susuz kalıyorsa ayak şişmesi yaşayabilir. Eğer şişlik sadece bir ayakta oluşuyorsa bunun nedeni sakatlanma, damarlarda oluşan bir sorun veya farklı şeyler olabilir. Eğer çocuğunuzun iki ayağı birden şişiyorsa kalp veya karaciğerlerinde sorun oluşmuş olabilir. Bu bakımdan çocuğunuzda görülen bu tip şişmeler de onu ilgili doktora muayene ettirmenizde yarar vardır. Çocuğunuz sakatlandığında ayağında şişme görülebilir. Kırık, çıkık, incinme, çatlak gibi sakatlıklar şişmeye neden olan ve ciddi sakatlıklardır. Genellikle kırıklarda ani şişme görülürken burkulma incinme gibi durumlarda ise şişme olayı yavaş bir şekilde gerçekleşir. Çocuklarda görülen kalp yetmezliği, kalp büyümesi veya karaciğer sorunları ayak şişmesine neden olabilir. Bu sorunun yanında böbrek rahatsızlıkları da çocuklarınızın ayaklarının şişmesine neden olabilir. Böbreklerin susuz kalması veya çeşitli sorunlar bu duruma neden olabilir. Ayak şişmelerine neden olan bir diğer durumda pıhtılaşmadır. Pıhtılar çocuklarınızın damarlarını tıkayarak ayaklarının şişmesine neden olabilir. Bunun dışında çocuğunuz uzun süre hareketsiz kalması veya uzun süre ayakta kalması da şişmeye neden olur. Çocuğunuzun kullandığı ilaçlar varsa örneğin iltihap sökücü veya farklı ilaçlar da ayaklarının şişmesine neden olur. Şişmeler bazen önemsiz nedenlerden bazen de ciddi sebeplerden kaynaklanır. Çocuğunuzun ayaklarında şişme olayı yaşanırsa ve yapılan birkaç tedaviye rağmen geçmezse bu alanda Uzman olan bir doktora başvurmak faydalı olacaktır.

Çocuklarda Ayak Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda ayak şişmesini tedavi edebilmek için öncelikle sorunun ne olduğu bilinmelidir. Eğer ciddi bir sorun yoksa çocuğunuzun ayaklarını kalp seviyesine kaldırmasını sağlayın. Yerçekiminin şişmeyi azaltmasını ve ayaklara toplanan sıvının dağılmasını sağlar. Çocuklarda ayak şişmesine neden olan bir diğer etkende magnezyum eksikliğidir. Magnezyum eksikliği çocuğun vücudunda ödem oluşmasına ve ayaklarının şişmesine neden olur. Bu konu hakkında doktorunuzdan bilgi alarak çocuğunuza magnezyum takviyesi yapabilirsiniz. Çocuklarınızın fazla tuzlu yemesi veya susuz kalmaları böbrekteki dengenin bozulmasını ve ayaklarının şişmesini sağlayabilir. Bu nedenle yemeklerdeki tuz oranına dikkat edin ve çocuğunuzun susuz kalmadığından emin olun. Düzenli yapılan egzersizler kan akışını hızlandırdığı için şişme durumu önlenir ve tekrarlanmaz. Çocuğunuzla günün belirli saatlerinde herhangi bir egzersiz şeklini uygulayabilirsiniz. Bu hem sizin açınızdan hem de çocuğunuz açısından faydalı olur. Günümüzde çocuklar saatlerce bilgisayar başından kalkmıyorlar. Buda uzun süreli hareketsizlik anlamına geliyor. Çocuğunuzun uzun süre hareketsiz kalmasına veya ayakta kalmasına izin vermeyin. Eğer şişmeler sakatlıktan kaynaklanıyorsa bölgeye buz tedavisi uygulayabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun şiş ayağına uyguladığınız masajlarda ayak şişliğinin geçmesini sağlayabilir. Eğer çocuğunuz fazla kilolu ise bu da ayaklarının şişmesine neden olur. Bu nedenle çocuğunuzun zayıflaması için ona en uygun diyet ve egzersizleri uygulayabilirsiniz.
" } ] }