{ "title": "Burun Eti Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/burun-eti-sismesi.jpg", "date": "21.01.2024 14:24:02", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Burun eti şişmesi, doğal klima görevi gören burnumuzun bir bakıma peteğinde arıza çıkması gibidir. Burnumuz koku almamız sağlar. Bunun dışında pek çok görevi de vardır. Soluduğumuz havayı temizler. Soluduğumuz havayı vücudumuzun ısısına getirir. Nemlendirerek temiz havayı akciğerlerimize gönderir. Ortama ayak uydurarak soluduğumuz havayı filtre eder ve bunu saniyeler içinde yapar. Bu organımız vücudumuzun rahat etmesi için vardır.

Burnun ve burun etlerinin görevleri

Burnumuzun iç kısmında konka denilen etler vardır. Bu etler solumuş olduğumuz havayı akciğerlere iletir ve klima görevi gören içleri kan damar ağı olan etlerdir. Bulunan yerin sıcaklığına göre etler şişer ve küçülür. Sıcak havalarda etlerin içindeki kan damarlardan çekilerek küçülür. Sıcak havada burun etleri solunan havanın ısısını vücut sıcaklığına düşürür. Soğuk havalarda ise etlerin içi kan damarlarıyla dolar ve burun eti şişmesi meydana gelir. Soğuk havayı ısıtır. Etleri ve iç kısımları kaplayan mukoza dokusu tabakası iç kısmında sümük ve salgı hücreleri bulunur. Bu salgılar havada bulunan mikrop ve tozu temizler. Burun iç kısımdaki konkalara hava ulaştığında otomatik olarak akciğer hava keseleri açılır. Ayrıca bir güç harcamamıza gerek kalmadan hava akciğerlere ulaşır. Burun delikleri akciğer çalışmasını düzenler. Burun delikleri sırayla 2-3 saat arayla açılıp kapanır. Açık olan kısım tarafındaki akciğer daha fazla hava çekip çalışır. Öteki taraf dinlenmeye geçer. Bu sayede gün içinde de akciğerleri dönüşümlü çalıştırarak kendini dinlendirmiş olur. Burun etleri sağ ve sol kısmında burun boşluğu tarafında 3 er adet olmak üzere 6 adettir. En fazla çalışan alt kısımdaki konkalardır. Havanın sıcaklık ve soğukluk durumuna göre şişer ve küçülürler.

Burun etlerinin şişmesi neden olur?

Burundaki en alttaki etler alerji olan kişilerde daha çok şişerler. Sigara, hava kirliği de etlerin şişmesine nedendir. Bununla beraber iltihap, sinüzit, kemikteki eğrilik, etlerin şişmesine etkendir. En çok burun eti şişme sorunu sigara içen ve alerjili kişilerde gözükmektedir. Burun kemiğinde eğrilik ve kırık olanlarda da burun eti şişmesi sorunu gözükür. Bunun sebebi deliklerden biri hep tıkalı olduğu için açık olan burun deliğindeki etler hep çalıştığı için şişer. Burundaki iki delikte tıkanmaya başlar. Burundan alınan havanın yetmemesinden dolayı ağızdan nefes alınmaya başlanır. Bulunan yerin havası nefesin ağızdan alınması sebebiyle üst solunum yolunda kuruluk meydana gelir. Gece uyku esnasında daha da belirir. Burundan alınan nefes yetersiz olduğu için akciğerlere yeterli hava gitmez. Vücudun ihtiyacı olan hava sağlanamadığı için vücut dinlenemez. Sabahları bitkin ve yorgun, geceleri ise ağızdan nefes alındığı için sabahları ağız kuruluğu ve tat bozukluğu olmaktadır.

Burun eti şişmesi nasıl teşhis edilir?

Hastalığın teşhisi kolaydır. Hastanın şikâyetleri dikkate alınır, yaşadığı ortam, sigara tüketimi bilgisi ve alerjisi varsa hastalık kolaylıkla tespit edilir. Alerji testi ve endoskopik burun muayenesi ile teşhis konulur.

Burun eti şişmesinde uygulanan tedaviler

İlaç tedavisi ile verilen ilaç ve kortizonlu burun spreylerini uzun süre kullanılmalıdır. Tedavi sonucu olarak ilaç tedavileri pek cevap vermez.

Çevresel faktörleri azaltmak lazımdır. Sigaradan uzak durulmalıdır. Alerjisi olan kişilerin test yaptırarak neye karşı alerjisi varsa ondan uzak durmalı ve alerji için burun spreyleri kullanmalıdır. Tozlu ortamlardan ve toz üreten eşyalardan uzak durulmalıdır. Yünlü kıyafetler kullanılmamalı onun yerine pamuklu ve alerjik olmayan kıyafetler giyilmelidir. Eğer hastaya ilaç tedavisi yetersiz kalırsa tıkanıklık devam ederse ameliyat tercih edilir. Burun etleri herkes bulunan organlardır. Vücut için gerekli organdır. Fakat anormal şekilde burun eti şişmesi var ise ameliyatla etleri küçültülme yöntemine gidilir. Küçültme yönteminde ise orijinal boyutlarına getirilmesi gereklidir. Eski ameliyatlarda bu etler tamamen çıkarılırdı. Bunun zararları burunda kuruluk, kabuklanma, nefesle alınan havanın hissedilmemesi ve burun deliklerinin açık olduğu halde tıkanmış gibi hissetmesine sebep olmaktadır. Günümüzde ise eski ameliyat yönteminin zararları olduğu için artık etleri lazerle ve radyofrekans yöntemiyle küçültmeye gidilmiştir. Bu ameliyat yöntemiyle iki ya da üç seans uygulama yapılır. Ameliyatın riski yapılan cerrahi şekline göre değişir.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gereken hususlar şiddetli sümkürmemelidir. Kanamaya neden olabilir. Burun eti şişmesi ameliyatından sonra kuruma ve kabuklanma meydana gelebilir. Bu nedenden dolayı nemlendirici sprey ve deniz suyu spreyleri yardımcı olabilir.
" } ] }