{ "title": "Boyunda Lenf Bezi Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/boyunda-lenf-bezi-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 14:07:30", "author": "Barbaros Çarpınlıoğlu", "article": [ { "article": "Boyunda Lenf Bezi Şişmesi; genellikle şişmiş bezeler bölgesel bir enfeksiyonun sonucu oluşurlar. Bunun sebebi lenfosit-antikor sayısının artmasıdır. Boyundaki lenf bezi şişmesinin en büyük sebebi soğuk algınlığı gibi bir enfeksiyondur. Şişmiş boyun lenfleri her yaş grubunda görülebilmekle beraber daha çok çocuklarda görülür. 1 cm çapına kadar olanlar normal kabul edilir. Daha büyükler ise doktor doktor kontrolünde belli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Boyun lenf bezi şişmesi belirtileri nelerdir?
40 yaşını geçenlerde enfeksiyonların yanında kanser riski de olduğundan bu tanı ile de yaklaşılmalıdır ve tiroit bezi hastalıkları ile de karıştırılmamalıdır.

Enfeksiyon kaynaklı boyun lenf bezi şişmesi belirtileri nelerdir?
Daha ciddi safhalarda ise boyun lenf bezlerinin şişmesi non-Hodgkin lenfoma ve hodgkin hastalığı gibi bazı kanser türleri de etkili olabilir.

Kanser kaynaklı boyun lenf bezi şişmesi belirtileri ise
Enfeksiyonun tedavisinde ilk olarak ilaç tedavisi ile başlanılıp takip edilir. Gerekirse kan ve radyolojik tetkikler istenir. Tümör düşünülmüşse muhtemel yerler edilir. Muhtemel çıkış yerlerinden biyopsi alınır. Tetkik sonucuna göre cerrahi ya da diğer tedavi yöntemleri kullanılır.
" } ] }