{ "title": "Bilek Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/bilek-sismesi.jpg", "date": "19.01.2024 22:56:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bilek şişmesi, bilekte meydana gelen şişme, korkmaya gerek olmayan geçici bir durum olabilir. Uzun süre ayakta kalan, egzersiz ya da spor faaliyetlerine yeni başlayan ya da yorucu bir gün geçiren kişilerde bilek şişmesi görülebilir. Bilekte şişme beraberinde farklı yan etkilere yol açıyorsa ve birkaç gün geçmesine rağmen iyileşmiyorsa bir doktora başvurulması gerekebilir.

Bilek şişmesi neden olur?

Ayak bileğinde meydana gelen şişmeler potansiyel hastalıklar, kullanılan ilaçlar, yaralanma ya da bazı hastalıklardan dolayı oluşabilir. Bilek şişmesinin bazı nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Uzun süre hareketsiz kalmak: Geçici olarak bilekte şişmeye yol açabilir. Hava yolculuğu ya da leğen kemiği ameliyatlarından sonra meydana gelebilir. Hasta normal şekilde hareket etmeye başladığında bilek şişmesi de geçer.

Bilek yaralanması: Bilek bölgesinde meydana gelen yaralanmalar nedeniyle bilekte şişme görülebilir. Bağ çekmesi, bilek burkulması nedeniyle oluşabilir. Şişmeye eşlik eden bölgede hassaslık ve ağrı hissi gelişebilir. Oluşan şikâyetlerin şiddeti yaralanmanın boyutuna göre değişebilir.

Lenfödem: Bacaklarda meydana gelen lenfödem ayak ve bileklerde şişmeye yol açabilir. Lnfödem, lenf düğümler ve lenf damarlarının fonksiyonel olarak çalışmamasından kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Hastalık tedavi edilmediği takdirde kansere dönüşebilecek niteliktedir. Ayrıca yine tedavi edilmezse bileklerde şekil bozukluğuna yol açabilir.

Enfeksiyonlar: Bacaklarda oluşan enfeksiyonlar bileklerde şişmeye yol açabilir. Özellikle şeker hastalarında bu duruma sıkça rastlanır. Enfeksiyon nedeniyle meydana gelen şişmeler kontrol altına alınmazsa sinir hasarına yol açabilir.

İlaçlar: Kalsiyum kanal blokeleri, östrojen, testosteron, steroid içermeyen iltihap sökücüler, diyabet ilaçları bilete ya da vücudun farklı alanlarında şişmeye yol açabilir. İlaç kaynaklı görülen şişmeler geçici olabilir ve vücut ilaca alıştıkça şişlikler kendiliğinden geçebilir. Şayet şişlik artıyor ve geçmiyorsa doktora başvurularak ilacın değiştirilmesi gerekebilir.

Gebelik: Gebelik el ve ayak bileklerinde şişmeye yol açabilir. Alınan kilolar özellikle ayaklarda şişmeye neden olur. Ancak endişelenmeye gerek yoktur. Ani şişmeler ya da şekil değişiklikleri görülüyorsa hamilelik zehirlenmesinde olabilir. Bu durum genelde gebeliğin 20. Haftalarında görülür. Beraberinde tansiyon, karın ağrısı, idrar kaçırma, mide bulantısı, baş ağrısı gibi şikâyetlerde görülebilir.

Yaşlanma: Yaş ilerledikçe ayak ve ayak bileklerinde şişme meydana gelebilir. Vücut duruşunun eskiye nazaran değişmesi veya egzersiz yapmamak nedeniyle oluşabilir. Bu gibi nedenlerden dolayı bilek şişmesi görülüyorsa endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.

Kan pıhtılaşması: Bacaklarda meydana gelen kan pıhtılaşması deriye yakın olan damarlarda kanın birikmesine yol açabilir. Kan birikmesi nedeniyle bileklerde şişme meydana gelir. Şişmeyle birlikte ateş, renk değişimi ve ağrı oluşabilir. Tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Aksi halde kan pıhtısı farklı bölgeleri de etkileyebilir.

Bilek şişmesi nasıl tedavi edilir?

Ayak bileğinde oluşan şişlikler için ayaklar yukarı doğru kaldırılarak dinlenmek gerekir. Bu sayede şişliğin derecesi azaltılabilir. Ayakların yukarı doğru kaldırılması bölgede kan akışını iyileştirerek şişliği giderir.

Buz: Burkulma, düşme gibi nedenlerden dolayı bilek şişmesi oluşmuşsa bölgeye buz uygulamak faydalı olur. Buz ince bir havlunun içine sarılıp, şişliğin üzerine koyularak bekletilmelidir.

Yardımcı alet: Yaralanma gibi nedenlerden dolayı oluşan bilek şişmesi için yardımcı aletler kullanılabilir. Bileğin sarılması ya da baskı yapan çoraplardan giyilmesi şişliği gidermek için faydalı olur.

Antibiyotik: Bilek şişmesi bakteri sebebiyle oluşan bir enfeksiyon kaynaklı gelişmişse doktor antibiyotik reçete edebilir. Antibiyotiğin düzenli kullanılması şişliğin inmesine yardımcı olur.

Tıbbi müdahale: Bilek şişmesine eşlik eden ateş, göğüs ağrısı ve nefes darlığı varsa zaman kaybı yaşamadan doktora başvurulmalı ve gerekli tedaviye başlanılması gerekir.
" } ] }