{ "title": "Bebeklerde Karın Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/bebeklerde-karin-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 09:51:22", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Bebeklerde karın şişmesi ve sertlik gaz sancısının ilk 3 aydaki belirtilerinden biridir. 3 aydan sonra gaz sancıları ve bebeklerde karın şişmesi azalarak kaybolur. Öncelikle bebekteki ağlamanın gaz sancısından dolayı mı olduğunu belirlemek gerekmektedir Bunun için aşağıdaki belirtiler var ise bebeğinizin karın şişmesi gaz sancısından dolayı kaynaklanmaktadır.
Bebeklerde karın şişmesi, gaz sancısı veya kolik bebeklerin en genel belirtisi çoğunlukla karın bölgelerinin sert ve şiş olmasıdır. Bağırsak hareketlerinin sesi dışarıdan duyulabilir, guruldamalar annelerimizi endişelendirebilir.

Bu durumda anne ve babaların yapması gerekenler bu gaz sancısının nedenlerini ve neler yapabileceklerini araştırmalıdırlar. Çünkü bebeklerde çeşitli sebeplerden dolayı gaz sancısı görülebilmektedir. Bu olumsuz olayın ortadan kaldırılması bebeğin gaz sancısını hafifletecek ya da tamamen geçirecektir.

Bebeklerde kolik hastalığı

Yeni doğan bebekler hiçbir neden yokken bazı rahatsızlıklar yaşayabilirler veya ağlama nöbetleri meydana gelebilir. Bunun başlıca sebebi koliktir. Anneleri endişeye düşüren belirtiler arasında bebeklerde karın şişliği göze çarpmaktadır. Uzman doktorlar kolik hakkında bir sebep belirleyememişlerdir.

Birçok neden kolik ağrılarına ve rahatsızlığa neden olabilir. Yeni doğan bebeklerde sindirim sistemi gelişimi tamamlanmamıştır. Sindirim sistemini destekleyen kaslarda, yiyeceği hareket ettirmek için gerekli uygun ritimler henüz gelişmediği için bebeklerde karın şişmesi meydana gelmektedir.

Yine yeni doğan bebeklerde sindirime yardımcı faydalı bakteriler yoktur, zamanla faydalı bakteriler çoğalırlar. Bütün bu sebepler ilk altı ayda kolik ağrılarının olduğunu açıklar. Emziren annelerin yediği bazı gıdalar bebekte alerjen durumlara neden olabilir. Gaz yapan yiyeceklere ait mineraller, anne sütüyle birlikte bebeğe geçebilir ve bebekte gaza ve şişkinliğe neden olabilir.

Sonuç olarak anneler yedikleri gıdalara çok dikkat etmeliler yani bu konuda özen göstermeliler. Bebek bu dünyaya alışmaya çalışıyor ve büyüdükçe zamanla kolik ağrıları, gaz sancıları yok olacaktır.

Bebeklerde karın şişmesi genellikle bağırsakların çalışmalarında bozukluk olmasına da bağlıdır ve bununda en sık nedeni irritabl bağırsak rahatsızlığı veya spastik kolon denilen durumdur. Bu bebeklerde bağırsak çalışmasında problem olmuş ve bağırsak kaslarında düzensiz kasılmalar oluşmuştur. Kalın bağırsağın splenik fleksura denilen karnın sol üst kenarındaki bölgede gaz sıkışması oluşur ve böylece karın üst kısımlarında rahatsızlık, adale spazmı, şişkinlik, ağrı şikâyetleri meydana gelir.

Yani gaz sancısı ve şişkinlik şikâyetleri basit hazımsızlık nedeniyle olabileceği gibi, enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi değişik birçok hastalıklardan da meydana gelebilir.
" } ] }