{ "title": "Bebeklerde Damak Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/bebeklerde-damak-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 15:41:12", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Bebeklerde damak şişmesi, diş çıkarma dönemlerinde ve bebeklerde dişeti ve damaklardaki değişimler esnasında damak kabarması olarak geçer. Damak, sert damak ve yumuşak damaktan meydana gelmektedir. Ön taraftaki sert damak ve arka taraftaki yumuşak damak da meydana gelen şişmelere damak şişmesi denir. Bebeklerde damak şişmesinin çok farklı nedenleri olabilir.

Bebeklerde damak şişmesi, alerjiler, besinlerde bulunan tahriş edici maddeler, kemikler ya da sivri yiyeceklere bağlı yaralanmalar, soğuklar, epstein barr virüsü, sinüs enfeksiyonları sebepli mononükleoz ya da damak kanseri gibi başka rahatsızlıkları içeren birçok etkenin bunda payı olabilir.

Basit enfeksiyonlarla birlikte farklı hastalıklarla bebeklerde damak şişmesi olabilir. Kaynar gıdaların tüketilmesi ve yiyeceklere karşı alerjik reaksiyonu olan kişilerde de damak şişmesi olabilmektedir. Keskin kenarlı ve sert yiyeceklerin bebeklere verilmesi durumunda damak şişmesi çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bunlar tahrişe neden olabilecek gıdalardır. Mevsiminde tüketilmeyen ve GDO'lu olan sebze ve meyveler de damak şişmesine neden olabilir.

Çilek, kivi ve portakal gibi alerjik reaksiyona neden olabilen meyve ve sebzeler de bebeklerde damak şişmesine neden olabilir. Birçok bakteri ve virüsler de damak şişmesine yol açar. Bebeklerde damak şişmesinde, alerjiler damak şişmesinin en fazla görülen nedenidir. Alerjiler, vücudun yabancı maddelere karşı tepkisidir. Genelde iltihaplanma ile şişme ve tahrişle kendini belli eder. Diğer belirtiler ise hapşırmak, öksürmek, nefes darlığı, gözlerde, burunda, kulaklarda, damakta, boğaz ve dudaklarda kaşınma, burun akıntısı, hırıltılı solunum, sinüslerde ağrı, şişme, kurdeşen, nefesin çabuk kesilmesi, kusma ve ishali içerebilir.

Bebeklerde damak şişmesi tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerde damak şişmesine sebep olan alerjik reaksiyonlardan kaçınmanın anahtarı farkındalıktır. Birçok duruma besin alerjenleri sebep olur. Aldığınız gıdaların alerjik olduğunuz maddeleri içermediğini varsaymayın. Şüpheye düştüğünüz zaman, yemeyin. Birçok kişi alerjik reaksiyonların nasıl hayati bir tehlike oluşturabileceğinin farkında değil! Başlıca besin alerjenleri, buğday, süt, soya, balık, fıstık, yumurta, kabuklu deniz ürünleri ve ağaç yemişleridir.

Ciddi bir rahatsızlık nedeni ile oluşmayan damak şişmeleri kendiliğinden geçer. Örnek olarak sıcak bir içecek sonrası oluşan damak şişmesi kendiliğinden geçecektir. Ciddi bir rahatsızlıkla birlikte damak şişmesi yaşanıyorsa, şişlik giderek artacağı için mutlaka Uzman bir doktora başvurmak gerekir.
" } ] }