{ "title": "Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/bademcik-sismesine-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "19.01.2024 07:07:15", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir, Bademciklerin bilinen en önemli görevleri solunum yoluyla boğaza kadar gelen mikropları, parazitleri filtrelemek olarak bilinir. Fakat bazen bademciklerin kendisi enfeksiyon kapar ve iltihaplanan bademcikler şişer. Tıp dilinde 'tonsilit' adı verilen bademcik iltihabı genellikle çocuklar arasında çok sık görülen bir rahatsızlık olarak saptanmıştır. Ancak her yaştan (Bebek, çocuk, genç, yetişkin ve yaşlı) insanın bademcikleri şişebilir. Şişen bademciklerin sebep olduğu ağrı, yutkunma, konuşma, yemek yeme gibi gırtlağın yapmış olduğu faaliyetler durumunda şiddetlenebilir. Bademciklerin şişmesine sebep olan enfeksiyon boyunda ağrıya, yüksek ateşe ve baş ağrısına da yol açabilir. Şişliği vermiş olduğu rahatsızlığı azaltmak ve ağrıyı en aza indirgemek için bademcik şişmesine iyi geldiği bilinen ve insanlar tarafından sıkça kullanılan bazı tedavi yollarını kullanabilirsiniz. Bademcik şişmesine ne iyi gelir? Sorusunun cevabı aşağıdaki yöntemlerde verilmiştir:

Limonlu Sıcak Su: İltihabı azaltma etkisi olan limon aynı zamanda yüksek miktarda C vitamini içeriğiyle insan vücudunun enfeksiyona karşı direncini arttırır. 1 bardak suyu kaynatıp 10 dakika kadar ılımasını bekleyiniz ardından 1 tane taze limonun suyunu sıkıp belirli zaman diliminde 15 ile 20 dakika bir küçük yudumlar şeklinde içiniz. Boğazın yumuşaması için limonla birlikte 2 ile 3 çay kaşığı bal da tüketebilirsiniz. Bu tedavi şeklini sabah, öğle ve akşam olmak üzere tekrar edin. Bunun yanı sıra bir limon dilimine bir tutam tuz serpip yiyebilirsiniz.

Tuzlu Suyla Gargara: Günde 2-3 kez tuzlu su ile gargara yaparak bademcik şişliği azaltılabilir ve enfeksiyonun çok çabuk bir şekilde temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Yarım bardak ılık su içerisine yarım çay kaşığı tuz atıp eriyene kadar iyice karıştırın ve bu suyla boğaza gidebilecek şekilde gargara yapın. Fakat tuz fazla olmamalı aksi taktirde tuzlu su boğazınızı daha çok tahriş eder belki de hastalığın ilerlemesine sebep olabilir.

Süt: Geceleri yatmadan 1-2 saat önce 1 bardak ılık süte 2 çay kaşığı zerdeçal tozu ve bir tutam karabiber katıp iyice karıştırın ve yavaş yavaş için. Zerdeçal bulamadıysanız veya yoksa sadece karabiber de kullanabilirsiniz. Sütün tek dezavantajı boğaza yapışarak çok daha fazla yutkunmaya neden olmasıdır. Bademcikler çok şişmiş ise ve yutkunurken şiddetli ağrı yapıyorsa sütü kesinlikle kullanmayın.

Zerdeçal: Diğer bir etkili yöntem ise zerdeçal olarak bilinir. İltihabı azaltan ve antiseptik etkisi olan zerdeçalı gargara suyu yapmak için kullanmak faydalı bir yöntem olacaktır. 1 bardak sıcak suya 1 çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin karıştırın ve ılımasını bekleyin. Su boğazı yakmayacak kıvama geldiğinde gargara yapın. Bu tedavi yöntemini gün içinde ihtiyacınız oldukça tekrarlayın. Bademcik şişmesine iyi gelen zerdeçalı çay şeklinde de tüketebilirsiniz. 1 su bardağı çay için 1 çay kaşığı toz zerdeçal yeterli olacaktır. Çayınıza isteğe göre bal ve limon da ekleyebilirsiniz.

Tarçın Çayı: Bademcik bölgesinde oluşan bakterilerin çoğalmasını önleyen tarçın çayı aynı zamanda şişliği, iltihabı ve ağrıyı hafifletmede büyük rol oynar. 1 su bardağı çay için 1 çay kaşığı toz tarçın ya da 2 küçük çubuk tarçın yeterli olacaktır. Çayı toz tarçınla hazırlayacaksanız 5 ile 7 dakika, çubuk tarçınla hazırlayacaksanız 10 ile 12 dakika boyunca demleyin. Tarçın kabukları büyükse 1 adet kabuk yeterlidir. Fakat büyük kabuk tarçının genellikle tamamı bardağa sığmadığı için kırarak atmak da mantıklı ve faydalı olacaktır. Çayınıza 2 çay kaşığı bal (İsteğe bağlı) ilave ederek etkisini arttırabilirsiniz. Tarçın çayı günde 3 bardak sabah, öğle ve akşam olmak üzere içilebilir.

Ada Çayı: Bademcik şişmesine ne iyi gelir? Sorusunun bir diğer cevabı da ada çayıdır. Anti bakteriyel bitkilerden birisi olan ada çayı bademcikleri şişiren ve enfeksiyon kapmasına neden olan bakterilerin yayılmasını önler. Bunun yanı sıra ağrıyı ve tahrişi en aza indirir. Ada çayını çay veya gargara şeklinde kullanabilirsiniz. Çayı günde en fazla 2 bardak içebilir ve günde 3 kez gargara yapabilirsiniz.

Önemli Not: Gebelik durumu olan ve emzirme dönemindeki kadınlar ada çayını kesinlikle kullanmamalıdır.
" } ] }