{ "title": "Bademcik Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/bademcik-sismesi-3760.jpg", "date": "21.01.2024 02:08:53", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Bademcik şişmesi, günümüzde en çok çocuklarda karşılaşılan bir problemdir. Son derece yaygın bir şekilde görülen bu durum bazı insanlarda kronik bir hal alarak adeta her hafta olmak üzere meydana gelmektedir. Şişen bademcik, genellikle soğuktan ve enfeksiyonlardan etkilenerek iltihaplanma nedeniyle oluşmaktadır. Bu durumun en çok çocuklarda görülmesinin nedeni ise tabi ki çocuklarda bağışıklık sisteminin son derece zayıf olması ve vücudun bademcik üzerinde biriken enfeksiyonları öldürememesidir. Bademcik, aslında bademcikler olarak bilinmelidir. Çünkü bademcikler, boğazın iki tarafında bulunan ve vücuda giren enfeksiyonların tutulmasını sağlayan lenf dokularıdır. Günümüzde insanların %45'inde küçükken alınmış olan bademcik, birçok kişide kronik bir şekilde şişme etkileri göstermektedir. Bu nedenle birçok kişi daha küçük yaşlarda bademciklerini cerrahi operasyonlarla aldırmaktadır. Elbette ki bademciklerin alınması, insanlar için önerilmeyen bir durumdur. Fakat kişinin vücut sağlığı için bu bademcikler tıbbi olarak gerek duyuluyorsa alınmalıdır. Daha önceden de belirttiğimiz gibi insan vücudunun bir savunma sistemi olan bademcik elden geldikçe alınmamalıdır. Bademcik şişmesi, insanlarda yaygın olarak bazı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu belirtiler hastalığın ilerleyişine bağlı olarak artış ya da azalış gösterebilir. Eğer belirtiler tam olarak kişide meydana geldiği zaman direk olarak kişinin günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Eğer sizlerde bu belirtiler meydana geliyorsa öncelikle tıbbi olarak teşhis konulmalıdır. Aksi durumda herhangi bir tedavi yapılmamalıdır.

Bademcik şişmesinin belirtileri nelerdir?
Bademcik şişmesine karşın ne yapılabilir?

Bademcik şişmesi olan insanlarda ilk olarak kesinlikle bir doktor muayenesi gerekmektedir. Bu şekilde doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar bademciğinizde bulunan iltihabın ciddi derecede azalmasını sağlayacaktır. Ayrıca insanlarda bu rahatsızlığın bir belirtisi olarak görülen yüksek ateş problemleri de bu ilaçlar sayesinde engellenmiş olacaktır. Bunun haricinde insanların evlerinde bademcik şişmesi için yapabilecekleri bir diğer uygulama ise tabi ki limonlu sıcak su tüketmeleridir. Günde en az 3 kere limonla karıştırılmış sıcak suyu yavaş yavaş içmeleri kişilerde boğazın yumuşamasına ve bademciklerin rahatlamasına neden olacaktır. Bu sayede hastalık çok daha hızlı bir şekilde düzelecektir.

Evde yapılabilecek bir diğer şey ise tuzlu gargaradır. Tuzlu suyla yapılan gargara günde en az 3 kez yapıldığı zaman meydana gelen bademcik şişmesi ciddi bir şekilde azalır. Bu uygulama sayasında şişliğin yanı sıra boğazdaki enfeksiyonlar da daha çabuk ölecektir.

Yapabileceğiniz bir diğer şey ise çemen otuyla gargara yapmaktır. Bu bitkiyle de en az günde iki defa ağızda gargara yapılması, özellikle viral enfeksiyonların ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Özellikle kış aylarında hasta olmasanız bile bu bitkiyi kullanabilirsiniz.

Bademcik şişmesi sorunununa bazı önlemler nelerdir?
Bademcik şişmesi için ne zaman doktora gidilmelidir?

Bademcik şişmesi olan insanlarda bu durum sadece bademcik şişmesi olarak devam ediyorsa ve herhangi bir şekilde artış görülmüyorsa doktora gitmek ertelenebilir. Fakat bademcik şişmesiyle birlikte yüksek ateş problemleri ve bununla birlikte titreme gibi rahatsızlıklar meydana geliyorsa kesinlikle Uzman bir doktora gitmeniz gerekir. Bunun haricinde eğer yutkunamayacak kadar ağrınız artmışsa ve kanlı balgam gibi durumlar meydana geliyorsa kesinlikle zaman kaybetmeyin.
" } ] }