{ "title": "Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/ayak-sismesine-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "18.01.2024 23:30:46", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Ayak şişmesine ne iyi gelir: Ayak şişmesi ayağın yapısının değişip normalden daha büyük bir hal almasına ve ayağın boyutunun büyümesine denir. Ayak şişmesi birçok hastalığın habercisi olduğu gibi kırık, çıkık, kas rahatsızlıkları nedeniyle meydana gelebilir.

Ayak şişmesine neden olan hastalıklar

Ayak şişmesine bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlarında yan etkisi olabilmektedir. Bunlar diyabet için kullanılan ilaçlar, antidepresan ilaçları, anti inflamatuar, hormon ilaçları ve kalp hastalıkları için kullanılan ilaçlar ayaklarda şişmeye neden olabilmektedirler.

Hastalıklarda kalp hastalığı, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, kan damarlarında tıkanmalar sonucu ayaklarda şişme görülür. Lenf damarlarının tıkanması lenf nodunun tıkanması sonucu olarak ayaklarda şişme görülebilir.

Bu saydığımız hastalıkların neden olduğu ayaklarda şişmeler yüzünde ayakların şekli değişir, ayak şişmesi bileklere kadar bazen dize kadar çıkabilmektedir.

Ayak şişmesine ne iyi gelir?

Ayak şişmesine ilk yapılacak şey ılık suda dinlendirmek olacaktır lakin kesinlikle su ile şiş ayaklara masaj yapılmamalıdır.

Tuzlu su: şişmiş ve yorgun ayakları tuzlu suda tutmak en bilinen çözümdür. Tuz içerisinde bulunan sülfat kaslara çok iyi gelir ve kasların rahatlamasını sağlar. Derin bir kovaya konan suya 1 fincan tuz ekleyip iyice karıştırıldıktan sonra ayakları bu su içerisinde 10-15 dakika bekletilir ve bu uygulama her gece yatmadan önce yapılmalıdır.

Kolonya: Ayak şişmesinde ayaklara bol miktarda kolonya ile 5-10 dakika masaj yapmak ayakların serinletip ve şişmesini önlemiş olacaktır. Ayriyeten gazlı su ile ayaklara masaj yapmak şişliği aldığı gibi ayakta oluşan ağrıları hafifletir.

Hareket: Ayak şişliğini indirmek için bacak jimnastiği yapmanın kan dolaşımı hızlandırarak önlemiş olunur. Yere sırt üzeri uzanıp ayakları havaya kaldırıp pedal çevirir gibi hareket ettirmek kanın kalbe doğru akması sağlanır ve kan dolaşımını hızlandırarak ayak şişkinliğini almış olacaksınız.

Kontrast banyo: Ayak şişmesini ve ağrıyı hafifletmek için iki kova su gereklidir bu suyun 1 kovası sıcak diğeri ise soğuk olmalıdır. Ayakları ilk önce sıcak suda 10-15 dakika bekletilir ve hemen ardında direk soğuk suya konulur ve 5 dakika bekletilip çıkarılır. Bu yöntem kan dolaşımını hızlandırır şişmeyi önler ağrıları hafifletir.

Bitkisel yağlar: Uçucu bitkisel yağlar nane yağı veya okaliptus yağı bir miktar limon suyuna katılıp ayaklara masaj yapmak ayak kaslarını gevşetir ve şişmeyi önler, ağrıyı hafifletir.

Su tüketimi: Aşırı tuzlu besinler almak ayaklarda ödem oluşturmaktadır bunu önlemek için aşırı tuzdan sakınıp günlük 2 litre su tüketilmelidir. Su içmek vücutta sodyum düzeyini azaltır ve tuzun vücutta atılmasını sağlar. Ayriyeten aşırı kafeinli içecekleri azaltmak gerekir.

Magnezyum desteği: magnezyum eksikliğinin ayak şişmelerine neden olabileceği için günlük 2 defa 200 mg magnezyum desteği alınmalıdır. Ayrıca ayak şişmesini önlemek amaçlı bitki çayları içmenin faydaları vardır.

İdrar söktürücü ilaç kullanmak: Bir Uzman hekimin kontrolü altında idrar söktürücü ilaçlar kullanmak vücutta sıvı birikimini azaltır ve ayak şişmelerini önlemiş olur.

Sağlıklı günler
" } ] }