{ "title": "Alerjik Göz Şişmesi", "image": "https://www.sisme.gen.tr/images/alerjik-goz-sismesi.jpg", "date": "21.01.2024 07:40:35", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "
Alerjik Göz Şişmesi, Gözlerde meydana gelen şişlikler, kızarıklıklar ve yaralanmalar genellikle belirli mevsimlerde gerçekleşen alerjik olay sebebi ile meydana gelmektedir. Özellikle de bahar ayının gelmesi ile Alerjik Göz Şişmesi durumu sık sık yaşanmaktadır. Alerjik rahatsızlığın yaşanması ile gözlerde şişme, kasınma, sulanma ya da kanama gibi olumsuz sağlık durumları söz konusudur. Göz şişmeleri yaşanmasının temel neden alerjik sebeplerden kaynaklanmaktadır. Özellikle alerji kapılması ile gözler dış çevreye gelen tehlikelere karşı normal zamanlarda verilmesi gereken tepkilerden farklı olarak işlemesine sebep olmaktadır.

Alerjinin yaşanması ile gözlerde şişmeler meydana gelir. Alerjik sebeplerden kaynaklı olarak yalnızca göz şişmeleri oluşmaz. Bunun yanı sıra gözlerde birtakım olumsuz durumlara maruz kalması söz konusudur. Alerji beraberinde gözün işleyişini etkilemektedir. Normal seyrinde devam eden göz hareketleri ilerleyen aşamalarda kendini çok daha farklı bir şekilde göstermektedir. Gözlerde şişlikler meydana gelirken göz sağlığı da dikkat edilmediği sürece olumsuz etkilenip göz hastalıklarına neden olabilir. Bu yüzden Alerjik Göz Şişmesi yaşanmadan önce tedbir almak gerekir.

Gözlerde Yaygın Olarak Görülen Alerjenler

Alerjik hastalıkların yaşanmasında en önemli etken alerjik sorunların yaşanmasıdır. Birtakım alerjenlerin göz sağlığını tehdit etmesi sebebi ile gözlerde şişlikler meydana gelmektedir. Bu alerjenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Bu alerjenler beraberinde göz rahatsızlıklarının yaşanmasına neden olmaktadır. Yabani birtakım otların bahar ayının gelmesi ile rüzgârında etkisiyle havaya karışmaktadır. Havaya karışan yabani otlar beraberinde gözlere çok rahat bir şekilde girmesi söz konusudur. Böylelikle de yabani otlardan kaynaklanan Alerjik Göz Şişmesi hastalığı yaşanması mümkündür.

Yaz mevsiminin gelmesi ile çimlerde sararmalar meydana gelmektedir. Bunun ile çimler havaya karışıp göze girme ihtimali oldukça yüksektir. Bu durum beraberinde gözlerde alerjik sorunlar yaratmaktadır. Böyle bir durumu önlemek adına birtakım önlemler almak yararlı olacaktır.

Polenlerin özellikle bahar aylarının yaklaşması ile havaya karıştığına sık sık rastlanmaktadır. Bu polenler çok küçük yapıda olup gözün içine girme ihtimali oldukça yüksektir. Bu durum ise alerjik göz sorunlarının yaşanmasına neden olur. Gözlerde birtakım şişlikler, kızarıklıklar ve sulanmalar yaşanması söz konusudur.

Hayvan tüyleri göz şişmelerinin yaşanmasında sık rastlanan bir durum olmamak ile kırsal kesimde yaşayan bireylerde görülen bir durumdur. Yaz mevsiminin gelmesi ile hayvanların uzayan kılları kesilme işlemi gerçekleşir. Bu işlem esnasında havaya birçok hayvan türünün karışması söz konusudur. Böyle bir durumda da Alerjik Göz Şişmesi rahatsızlığının yaşanması mümkündür. Dikkatli olmak gerekir.

Son olarak gözle görülmesi oldukça zor olan toz zerreciklerinden bahsedeceğiz. Bu tanecikler göz ile görülemeyecek kadar küçük olup gözün içine girme ihtimali oldukça kolaydır.

Alerjik Göz Şişmelerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer gözlerinde alerjiden kaynaklanan şişmeler meydana geliyor ise birazdan bahsedeceğimiz tedavi yöntemlerini bilmeniz gerekir. Özellikle oral anti histaminler şişen gözler için kullanılırsa çözüm bulunabilir. Ancak bu ilaç gözün kuru kalmasına neden olabilir ve bunun yanı sıra gözde ciddi anlamda birtakım semptomların doğmasına sebep olur. Bunun için uygulanması gereken tek yöntem Uzman bir göz hekimine başvurmak olacaktır. Yalnızca göz hekiminizin önermiş olduğu ilaçları kullanmanız gerekir. Aksi durumların yaşanması ya da kullanmış olduğunuz ilaçların yan etkisini göstermesi halinde mutlaka doktora başvurmalısınız. Alerjik Göz Şişmeleri için uygulanabilecek tedavi yollarından yalnızca doktorun önerileri ile hareket etmek gerekir. Aksi halde göz şişmelerinin tedavisinde cerrahi müdahale gerekebilir.
" } ] }